Ukusne i jeftine

Namirnice koje će vas zasititi, a ujedno ćete i gubiti kilograme

Autor: ČuvajZdravlje.ba
Namirnice koje će vas zasititi, a ujedno ćete i gubiti kilograme
Foto: Unsplash

Neki ugljeni hidrati mogu biti odlični saveznici u borbi s kilogramima, a ako držite dijetu važno je znati koje namirnice slobodno možete da jedete.

Pametan izbor ugljenih hidrata može biti ključni faktor u vašem procesu mršavljenja. Umjesto da ih potpuno izbjegavate, birajte one koji su puni hranjivih materija i podržavaju vaše zdravlje dok radite na ostvarivanju svojih ciljeva.

Evo kako ove namirnice mogu pomoći vašem procesu mršavljenja:

1. Zeleno povrće
Salate s keljom, brokolijem ili zelenom salatom su pune vitamina, minerala i antioksidanata. Visok sadržaj vlakana čini ih idealnim za održavanje sitosti i podržava vaš proces mršavljenja.


2. Smeđa riža
Za razliku od bijele riže, smeđa je zdraviji izbor. Osim što je ukusnija, bogata je vitaminom B i ne uzrokuje nagli skok šećera u krvi, što ga čini idealnim ugljenim hidratima za održavanje energije tokom dana.


3. Kinoa
Ovo zrno bogato proteinima i aminokiselinama može biti odlična zamjena za tradicionalne ugljene hidrate. Kinoa se lako priprema i daje osjećaj sitosti, čineći je savršenim dodatkom vašoj dijeti, piše Krstarica.

4. Banane
Osim što su ukusne, banane su bogate kalijumom i hranljivim materijama koje pomažu u regulisanju nivoa šećera u krvi. Umjesto da posegnete za slatkišima, konzumirajte banane kao zdraviju alternativu za desert ili međuobrok.