Nuspojave kurkume: Povećava rizik od krvarenja i drugih neugodnih simptoma
Kurkuma, začin poznat po svojim protuupalnim i antioksidativnim svojstvima, sve je popularniji u zdravoj ishrani.
Iako se koristi za ublažavanje simptoma osteoartritisa, alergija i depresije, nuspojave ovog moćnog spoja, kurkumina, često se zanemaruju.
Iako je općenito sigurna, prekomjerna konzumacija kurkume može izazvati gastrointestinalne smetnje poput plinova i probavnih smetnji, pogotovo ako se pretjera u dozama.
Povećan rizik od krvarenja
Uzimanje kurkume s hranom može pomoći u smanjenju tih problema. Također, može izazvati osip kod lokalne primjene i povećati rizik od krvarenja zbog svojih mogućnosti razrjeđivanja krvi, što je posebno važno za osobe koje već uzimaju lijekove za razrjeđivanje krvi.
Osobe s dijabetesom također trebaju biti oprezne jer kurkuma može sniziti nivo šećera u krvi. Rijetko, visoke doze mogu dovesti do oštećenja jetre, sa simptomima poput žutice ili bolova u stomaku.
Ključ je umjerenost
Sigurna dnevna doza kurkume je do 3 grama tokom tri mjeseca ili do 8 grama kurkumina tokom dva mjeseca. Ako ste trudni ili dojite, posavjetujte se s doktorom prije početka konzumacije kurkume.
Za sve njene prednosti, važno je biti svjestan mogućih nuspojava kako bi uživali u zdravlju bez neugodnih iznenađenja.