Možda nema ničega tako opuštajućeg kao ležanje navečer, opuštanje uz film ili seriju te uživanje u hrani. Međutim, trebali bismo izbjegavati konzumiranje hrane nakon 20 sati, jer se povezuje s potencijalnim problemima poput lošeg sna, debljanja i povećane osjetljivosti želuca, prema riječima nutricionistice i dijetetičarke Garime Goyal, koja je podijelila svoje saznanje s Health Shots.
Probavni problemi
Metabolizam se obično usporava u večernjim satima, što može uticati na efikasnost probave, naglašava nutricionistica. Unos u kasnim noćnim satima, može rezultirati usporenim procesom razgradnje hrane, potencijalno izazivajući nelagodu.
Inzulinska osjetljivost
Inzulin ima važnu ulogu u kontroli šećera u krvi, ali kasni noćni obroci mogu smanjiti njegovu efikasnost. Nutricionistica Goyal ističe da snižena osjetljivost na inzulin može pridonijeti teškoćama u održavanju metaboličkog zdravlja i normalne tjelesne težine.
Problemi sa spavanjem
Konzumacija teške hrane prije spavanja može dovesti do probavnih smetnji i nelagode. Povećana kiselost želuca zbog kasnonoćnih grickalica može poremetiti obrasce spavanja i utjecati na kvalitetu sna.
Unos kalorija
Bez obzira koliko su ukusni i zadovoljavajući, noćni zalogaji mogu doprinijeti povećanju ukupnog unosa kalorija. Ako se ova dodatna količina kalorija redovito konzumira bez kompenzacije tokom dana, može rezultirati povećanjem tjelesne mase.