prema dijetetičarki

Osvježavajući recepti za detox koji doprinose procesu mršavljenja

Autor: ČuvajZdravlje.ba
Osvježavajući recepti za detox koji doprinose procesu mršavljenja
Foto: Ilustracija

Detoksikacijski napitci su sve popularniji kao način čišćenja organizma od toksina, što može posredno doprinijeti procesu mršavljenja. Kroz kombinaciju hranjivih sastojaka poput voća, povrća, začina i bilja, ovi napici ne samo da podržavaju zdraviji način života, već mogu i potaknuti metabolizam. Stručnjaci ističu da određeni detoksikacijski napici imaju sposobnost poboljšanja metabolizma, što može ubrzati proces gubitka kilograma.

Dijetetičarka Trista Best i porodična medicinska sestra Jung Baccam, s preko 13 godina iskustva, otkrile su dva takva napitka za detoksikaciju koja mogu doprinijeti mršavljenju.

1. Zeleni čaj

Zeleni čaj je bogat katehinima, posebno epigalokatehin-galatom (EGCG), koji je snažan antioksidans. Zeleni čaj također sadrži kofein, ali u manjim količinama u odnosu na kafu. Kofein je stimulans koji može privremeno potaknuti metabolizam, povećavajući potrošnju energije i oksidaciju masti. To može rezultirati blagim povećanjem sagorijevanja kalorija, posebno u kombinaciji s fizičkom aktivnošću.

"Jetra je odgovorna za filtriranje toksina i drugih štetnih tvari iz tijela, a zeleni čaj može pomoći u podržavanju funkcije jetre promicanjem proizvodnje enzima za detoksikaciju. Osim toga, pokazalo se da zeleni čaj ima protuupalna svojstva, što može pomoći u smanjenju upale u tijelu i podršci cjelokupnom zdravlju", kaže Best za SheFinds.

Naglašava da zeleni čaj nije sam po sebi čudesan lijek za detoksikaciju ili skidanje kilograma. Međutim, njegova integracija u hranjivu prehranu i aktivan stil života može ponuditi vrijedne prednosti.

2. Voda s limunom
Limun je bogat vitaminom C, snažnim antioksidansom koji pomaže u borbi protiv oksidativnog stresa u tijelu. To može pridonijeti cjelokupnom zdravlju i podržati procese detoksikacije. Neki ljudi smatraju da pijenje vode s limunom prije jela može pomoći u obuzdavanju apetita, što dovodi do smanjenja unosa kalorija i mogućeg gubitka težine tokom vremena.

"Smatra se da uz veliku dozu vitamina C voda s limunom pospješuje vaš metabolizam. Osim toga, citrusi mogu pomoći u probavi i oslobađanju od toksina", tvrdi Baccam.

Ova kombinacija hidracije, vitamina C i potencijalne kontrole apetita može pridonijeti zdravijem metabolizmu i mršavljenju.