Ove namirnice mogu izazvati nesvjesticu ako imate nizak pritisak

Nizak krvni pritisak (hipotenzija) može uzrokovati vrtoglavicu, umor i nesvjesticu, a ishrana igra ključnu ulogu u održavanju stabilnog pritiska.
Dok se visok pritisak često povezuje s ograničavanjem soli, osobe s niskim pritiskom moraju biti posebno oprezne s određenim namirnicama koje mogu dodatno smanjiti cirkulaciju i pogoršati simptome.
Hrana koja pogoršava nizak pritisak
Stručnjaci iz Američkog udruženja za srce (AHA) upozoravaju da određene namirnice mogu proširiti krvne sudove i dodatno sniziti pritisak, što može izazvati slabost i nesvjesticu.
- Hrana bogata kalijem – Banane, avokado i špinat mogu dodatno opustiti krvne sudove i smanjiti pritisak.
- Namirnice s visokim udjelom magnezija – Orašasti plodovi, tamna čokolada i integralne žitarice mogu usporiti puls i izazvati vrtoglavicu.
- Fermentisana hrana – Jogurt, kefir i kiseli kupus snižavaju krvni pritisak i mogu pogoršati simptome hipotenzije.
- Zeleni čaj i biljni čajevi – Iako su zdravi, neki čajevi poput kamilice mogu dodatno smanjiti pritisak i izazvati osjećaj slabosti.
Kako stabilizovati pritisak?
Važno je birati hranu koja pomaže u njegovom normalnom održavanju. Stručnjaci preporučuju konzumaciju slanijih obroka, dovoljan unos tečnosti i izbjegavanje naglog ustajanja.
Ukoliko se simptomi često javljaju, obavezno se konsultujte s ljekarom, jer hronično nizak pritisak može biti znak skrivenih zdravstvenih problema.