Plijesan na hljebu? Evo zašto nikada ne biste trebali jesti ostatak
![Plijesan na hljebu? Evo zašto nikada ne biste trebali jesti ostatak](https://cuvajzdravlje.ba/wp-content/uploads/2025/02/pexels-hljeb-1739370719-821x550.jpg?v1739371023)
Kad na hljebu primijetimo plijesan, gotovo je prirodno pomisliti da je sigurno odrezati samo zahvaćeni dio i pojesti ostatak. Međutim, stručnjaci upozoravaju da to može biti puno riskantnije nego što mislimo.
Naime, plijesan ne ostaje samo na površini – njeni spori brzo mogu prodrijeti duboko u unutrašnjost hrane, čak i kad očigledno nije vidljiva.
Prema nutricionistici Shelley Balls, "hljeb koji je zahvaćen plijesni sigurno nije za jelo, jer micelij – vegetativni dio gljive – prodire duboko u njega."
Udisanje jednako rizično
Ovi mikroorganizmi mogu biti izvor toksičnih mikotoksina koji mogu izazvati probavne smetnje ili alergijske reakcije, poput iritacija, probavnih problema ili respiratornih poteškoća. Osim toga, udisanje plijesni može biti vrlo štetno, pogotovo za osobe s astmom.
Iako plijesan može biti prisutna u nekim sirevima ili drugim namirnicama, plijesan na hljebu nije ista stvar. Uglavnom se radi o vrstama plijesni koje povezujemo s problemima poput alergija, probavnih smetnji i ozbiljnih zdravstvenih problema.
Dr. Kelly Johnson-Arbor, medicinska toksikologinja, napominje da je teško na temelju izgleda prepoznati koje vrste plijesni uzrokuju teške posljedice. Zbog toga je uvijek bolje biti oprezan i izbjegavati konzumaciju takvih namirnica.
Ako želite spriječiti pojavu plijesni na hljebu, najbolja opcija je čuvanje u frižideru, čime se usporava rast gljivica i produžava trajnost proizvoda. Hljeb možete spremiti u hermetički zatvorenu posudu, a ako želite duže očuvati svježinu, najbolje je spremiti ga u zamrzivač. Tako ćete uštediti vrijeme i novac, a istovremeno biti sigurni da jedete zdravu hranu.
Plijesan na hljebu je stvar koja zasigurno zaslužuje pažnju, a kad god ste u nedoumici, bolje je odlučiti se za sigurnost i baciti pokvareni proizvod.
Na kraju, zdravlje vam uvijek treba biti na prvom mjestu!