Prema istraživanjima

Redovno konzumiranje leće može sniziti visok holesterol

Autor: ČuvajZdravlje.ba
Redovno konzumiranje leće može sniziti visok holesterol
Foto: Ilustracija

Visoki holesterol često se smatra jednim od glavnih faktora rizika za srčane bolesti i moždani udar. Međutim, osim lijekova, prehrambene promjene mogu biti ključne u upravljanju ovim stanjem. Jedna od namirnica koja se ističe po svojim blagotvornim učincima na smanjenje holesterola je leća.

Evo kako redovno  konzumiranje leće može pomoći u snižavanju visokog holesterola:

Bogata vlaknima

Leća je izvrstan izvor prehrambenih vlakana, uključujući topiva i netopiva vlakna. Topljava vlakna, poput pektina, mogu pomoći u smanjenju apsorpcije holesterola u crijevima, čime se smanjuje nivo lošeg (LDL) holesterola u krvi.

Niska masnoća

Leća je niskokalorična namirnica i sadrži vrlo malo zasićenih masti. Zamjenom namirnica koje su bogate zasićenim mastima, poput crvenog mesa, s lećom, možete smanjiti unos zasićenih masti i doprinijeti smanjenju razine LDL holesterola.

Bogatstvo nutrijenatima

Leća je izvrstan izvor biljnih proteina, što je idealna opcija za zamjenu proteinskih izvora životinjskog porijekla koji sadrže zasićene masti. Također, leća sadrži antioksidante poput polifenola, koji mogu pomoći u zaštiti srca od oksidativnog stresa.

Regulacija šećera u krvi

Stabilizacija nivoa šećera u krvi također može biti ključna za održavanje zdravlja srca. Leća ima nizak glikemijski indeks, što znači da sporije podiže nivo šećera u krvi, čime se smanjuje rizik od metaboličkih poremećaja koji mogu utjecati na nivo holesterola.

Jednostavna priprema

Leća je pristupačna namirnica koja se lako priprema i može se koristiti u raznim jelima, poput supa, variva, salata ili kao prilog uz glavno jelo.