Saznajte koje

Samo pet grama ove izuzetno korisne namirnice pruža zaštitu za jetru i štitnjaču

Autor: ČuvajZdravlje.ba
Samo pet grama ove izuzetno korisne namirnice pruža zaštitu za jetru i štitnjaču
Foto: Ilustracija

Količina betakarotena u ovoj namirnici skoro  je 30 puta veća u usporedbi s onom u mrkvi, a dnevna doza ove modro-zelene alge ima više željeza od dvije šalice špinata. Također je dokazano da pruža učinkovitu zaštitu od štetnog zračenja.

Navedene su samo neke od pogodnosti koje pruža spirulina, alga koja se razvija u lužnatim jezerima i slanoj vodi, kako prenosi Živim.hr. Zahvaljujući svojoj otpornosti, sposobna je opstati u ekstremnim uslovima visokog nivoa alkalnosti, poput vrlo slane vode koja može sadržavati između 30 i 270 grama soli po litri. Osim toga, ova biljka predstavlja izuzetno bogat izvor proteina, minerala i drugih hranjivih tvari. To su svi izvrsni razlozi zbog kojih je možemo nazvati idealnim saveznikom za održavanje zdravlja.

Snažna antioksidativna i protuupalna dejstva

Spirulina predstavlja bogat izvor antioksidansa koji štite organizam od oksidativnih oštećenja. Ključna aktivna komponenta je fikocijanin, pigmentno-proteinski kompleks koji daje spirulini karakterističnu plavo-zelenu boju. Osim toga, fikocijanin djeluje protiv slobodnih radikala te sprječava stvaranje upalnih signalnih molekula, pružajući značajne antioksidativne i protuupalne efekte.

Potiče zdravu probavu

Spirulina sadrži aminokiseline koje potiču prisutnost probavnih enzima, olakšavajući proces zdrave probave. Također pomaže u borbi protiv crijevnih infekcija jer potiče imunosne stanice koje se suprotstavljaju virusima, čime se podržava probavni sistem.

Smanjuje razine LDL holesterola i triglicerida

Redovna konzumacija spiruline može smanjiti ukupni holesterol, LDL holesterol i trigliceride, dok istovremeno povećava HDL holesterol. U malom istraživanju provedenom na 25 osoba s dijabetesom tipa 2, dnevni unos dva grama spiruline značajno je poboljšao ove krvne parametre. Drugo istraživanje s osobama s visokim holesterolom pokazalo je da unos jednog grama spiruline dnevno smanjuje nivo triglicerida za 16,3 posto i LDL holesterola za 10,1 posto.

Štiti jetru

Fikocijanin prisutan u spirulini, prema istraživanjima, pomaže u zaštiti jetrenih ćelija od toksičnih oštećenja. Osim navedenih prednosti, spirulina također povećava energetski nivo, smanjuje anksioznost i stres, potiče regeneraciju štitnjače, ublažava alergije, pomaže kod PMS-a, poboljšava koncentraciju i pamćenje te pruža organizmu važne hranjive tvari.