MOĆNO ZRNO

Spelta je odlična za zdravlje crijeva i metabolizam: Kako najbolje da je uključite u ishranu?

Autor: ČuvajZdravlje.ba
Spelta je odlična za zdravlje crijeva i metabolizam: Kako najbolje da je uključite u ishranu?
FOTO: Ilustracija

Kada pomislite na žitarice, vjerovatno vam padaju na pamet pšenica, kukuruz ili riža. Međutim, ako želite da unaprijedite svoje kulinarske vještine, razmislite o spelti. Ovo zrno nije samo ukusno, već i izuzetno hranljivo. Šta je spleta i kako možete da je uključite u svoja jela?

Spelta je stara vrsta pšenice, potekla iz Irana, ali se najčešće gaji u Evropi. Kao drevna žitarica, gaji se istim tehnikama vijekovima.
 
Cijela, ovalna zrna spelte kuhaju se poput žita ili riže. Međutim, najčešće se koristi u obliku brašna, koje može biti bijelo ili integralno, a obje vrste se koriste u pekarskim proizvodima poput hljeba, kolača i mafina.
 
Spelta sadrži gluten, pa nije pogodna za osobe s alergijom na pšenicu ili sa celijakijom.

Nutritivne vrijednosti

Spelta je bogata hranljivim materijama.
Jedna šolja kuvane spelte sadrži 10 grama proteina i osam grama vlakana, što je više u poređenju s istom porcijom kuhanog smeđe riže, koja ima šest grama proteina i tri grama vlakana.

Proteini su ključni za funkcionisanje ćelija, izgradnju mišićne mase, održavanje zdrave težine i sitost. Vlakna su važna za probavu, regulaciju metabolizma i zdravlje crijeva.
Spelta je također dobar izvor magnezijuma i kalijuma, minerala koji učestvuju u regulisanju rada mišića i ravnoteži elektrolita i tečnosti u tijelu.

Kako pripremiti speltu

Da biste pripremili cijela zrna spelte, potopite ih preko noći, a zatim ih kuhajte u vodi kao rižu.
Kada je kuhana, spelta će imati srednje meku teksturu, sličnu divljoj i crnoj riži.
Možete je dodati u salate, čorbe, curry ili koristiti kao kašu za doručak.

Upotreba brašna od spelte

Brašno od spelte može zamijeniti pšenično brašno u odnosu 1:1, posebno u receptima koji ne zahtijevaju mnogo glutena, poput kora, kolača i mafina. Iako se može koristiti u receptima za tijesto (poput pizze i tjestenine), rezultati će biti delikatniji, pa se preporučuje dodavanje vezivnih sastojaka poput jaja.

Pri zamjeni pšeničnog brašna speltinim, imajte na umu da integralno brašno od spelte sadrži manje skroba, što znači da će upiti manje tečnosti, te ćete možda morati da smanjite tečne sastojke u receptu. Također, gotov proizvod će imati jači, zemljaniji ukus i tamniju boju.

Preporučuje se da, ako prvi put koristite speltino brašno, pratite recept koji već uključuje ovaj sastojak. Također, možete zameniti 35-60 posto pšeničnog brašna speltinim za bolje rezultate.