Ubrzajte metabolizam pomoću pet začina koji tope salo sa stomaka
Uz pravilno odabranu prehranu i redovnu tjelesnu aktivnost, začini mogu igrati ključnu ulogu u potpori dijeti i održavanju zdravog načina života. Njihova korist nije samo u dodavanju okusa jelima, već i u poticanju mršavljenja. Stoga, preporučuje se često koristiti začine u pripremi hrane, ne samo radi poboljšanja okusa, već i radi potencijalnih zdravstvenih prednosti koje nude.
Kurkuma
To je začin koji zagrijava organizam i ubrzava metabolizam. Kurkuma također ima svojstva koja pomažu u regulaciji nivoa šećera u krvi. Možete ga dodati direktno jelima, a možete ga koristiti i kao dodatak čaju ili mlijeku.
Cimet
Cimet sadrži protuupalne i antioksidativne sastojke. Ne samo da ubrzava metabolizam, već i smanjuje apetit, što značajno utječe na održavanje dijete i kalorijskog deficita potrebnog za mršavljenje.
Bijeli luk
Iako ima potpuno drugačiji ukus od cimeta, svojstva oba začina vrlo su slična. Dodavanje bijelog luka u jelo produžit će osjećaj sitosti.
Crni biber
Jedan od osnovnih začina odgovoran je za naš metabolizam.
Đumbir
Zahvaljujući citrusnoj aromi, đumbir je savršen dodatak mnogim jelima. Može se koristiti ne samo kad ste prehlađeni, već i kada želite izgubiti koji kilogram. Također sprečava skokove šećera u krvi.
Osobe s raznim bolestima sistema za varenje, poput refluksa ili gastritisa, treba da budu oprezne s navedenim začinima.