
Konzumacija tunjevine ujutro donosi brojne koristi za zdravlje jetre, zahvaljujući bogatom sadržaju omega-3 masnih kiselina i kvalitetnih proteina.
Ove hranjive tvari djeluju sinergijski kako bi podržale regeneraciju jetrenih stanica i smanjile oksidativni stres, ključne faktore u očuvanju funkcije jetre.
Omega-3 masne kiseline i jutarnja regeneracija jetre
Prema istraživanju objavljenom u Hepatology (Calder, 2019), omega-3 masne kiseline, poput EPA i DHA koje su zastupljene u tunjevini, dokazano smanjuju upalne procese i masnu infiltraciju jetrenog tkiva, što je od velikog značaja u prevenciji nealkoholne masne bolesti jetre (NAFLD).
Konzumiranjem tunjevine ujutro, tijelo odmah dobiva potrebne nutrijente za aktivaciju metabolizma lipida i poticanje sinteze enzima odgovornih za detoksikaciju.
Zahvaljujući lakoj probavljivosti i visokoj nutritivnoj vrijednosti, tunjevina kao dio jutarnjeg obroka predstavlja idealan izbor za podršku zdravlju jetre, posebno u kontekstu modernih prehrambenih navika i ubrzanog načina života.