Čuvajte zdravlje

Zašto kivi treba uvrstiti u svakodnevnu iskhranu

Autor: ČuvajZdravlje.ba
Zašto kivi treba uvrstiti u svakodnevnu iskhranu
Kivi

Voće i povrće treba da bude osnovni dio zdrave i uravnotežene ishrane jer su puni vitamina i antioksidansa koji su važni za pravilno funkcionisanje organizma.

Kivi je pomalo zanemareno voće, a postoji više razloga zašto biste dan trebali da započnete upravo s ovom namirnicom.

Dva najbitnija sastojka kivija su antioksidansi i vitamin C. Količina vitamina C na 100 g kivija je 98 mg, što je duplo više od narandže i limuna. Pomaže organizmu da neutralizuje slobodne radikale, a tako se organizam štiti od mnogih bolesti.

Velika količina folne kiseline, pored vitamina C, jača odbrambeni sistem organizma. Povećavaju stvaranje bijelih i crvenih krvnih zrnaca, takođe i antitijela, koja nas štite od virusnih oboljenja.

Kivi sadrži vitamin E i omega 3 i 6 masne kiseline, poboljšava zdravlje arterija. Na ovaj način se spriječava pojava tromba i krvnih ugrušaka. Idealan je za zaštitu od tromboze, srčanog udara i oštećenja mozga.

Sadrži dosta vode i nema veliku energetsku vrijednost, samim tim idealan je za mršavljenje i izbacivanje tečnosti iz organizma.