Bogate vlaknima

Kruške: Zdravlje u svakom zalogaju

Autor: ČuvajZdravlje.ba
Kruške: Zdravlje u svakom zalogaju
Foto: Ilustracija

Kruške su voće bogato vlaknima, antioksidansima i drugim bitnim i hranjivim nutrijentima. Redovna konzumacija krušaka, kao i drugog voća i povrća, odlično utiče na cjelokupno zdravlje. Od dobrobiti za probavu, kožu i regulaciju šećera u krvi, uz redovnu konzumaciju krušaka, povezuju se brojne zdravstvene prednosti.

U nastavku izdvajamo neke od najpoznatijih zdravstvenih dobrobiti koje se povezuju s jedenjem krušaka. 

Pozitivan uticaj na zdravlje crijeva

Vlakna su jedan od najvažnijih nutrijenata za poboljšanje probave, a kruške su izvrstan izvor dijetalnih vlakana, osobito topivih vlakana poput pektina. To pomaže u promicanju redovnog pražnjenja crijeva i smanjuje rizik od zatvora.

Pomažu u borbi protiv upala

Hronične upale mogu uzrokovati različita opasna zdravstvena stanja, uključujući i bolesti srca. Međutim, jedenje krušaka, koje su bogate antioksidansima i imaju protuupalno djelovanje, može pomoći u ublažavanju upale i smanjenju rizika od bolesti.

Promiču zdravlje kože

Kako prenosi Health Shots, vitamin C u kruškama potiče proizvodnju kolagena, proteina koji održava elastičnost i čvrstoću kože. Stoga redovna konzumacija krušaka može pridonijeti mladolikom, zdravom tenu kože.