Smanjite stres

Osobe s neurotičnim osobinama pokazuju ubrzan proces starenja srca

Autor: ČuvajZdravlje.ba
Osobe s neurotičnim osobinama pokazuju ubrzan proces starenja srca
Foto: Ilustracija

Britansko istraživanje je otkrilo da su tjeskoba i razdražljivost povezani sa ranim indikatorima starenja srca.

Kako bi istražili vezu između mentalnog zdravlja i zdravlja srca, istraživački tim s londonskog Univerziteta Queen Mary analizirao je snimke srca 36.309 pacijenata.

Ti pacijenti sami su ispunili upitnik o svojim "neurotičnim osobinama", uključujući nestabilno raspoloženje, tjeskobu, razdražljivost i malodušnost.

Studija je otkrila da postoji "povećana sklonost pojedinaca s neurotičnim osobinama" prema smanjenom funkcionisanju ventrikula, povećanoj miokardijalnoj fibrozi i većoj arterijskoj otvrdnjavanju. Ova povezanost nije ovisila o tradicionalnim čimbenicima rizika za srčane probleme, kao što su pušenje i pretilost i bila je izraženija među muškarcima.

Profesor kardiovaskularne medicine na Univerzitetu Queen Mary, Steffen Petersen, izjavio je: "Znamo da postoji veza između mentalnog zdravlja i mogućeg razvoja kardiovaskularnih bolesti. Naše istraživanje je otkrilo da su štetne promjene na srcu vidljive kod ljudi s neurotičnim osobinama poput anksioznosti, depresije i pretjerane zabrinutosti. Čak i kada se uzmu u obzir čimbenici životnog stila kao što su pušenje, tjelesna težina i dob, čini se da su neurotične osobine povezane sa starenjem srca."

Profesor Petersen dodaje da će njegov tim sada istraživati dugoročni uticaj tih osobina na funkciju srca i rizik od razvoja srčanih bolesti.