Pozitivan učinak na zdravlje

Pet razloga zašto je rano ustajanje genijalna ideja

Autor: ČuvajZdravlje.ba
Pet  razloga zašto je rano ustajanje genijalna ideja
Foto: Ilustracija

Ustati u zoru za mnoge se čini kao najgora kazna. Ipak, ovo je jedna od navika koju dijele uspješni ljudi – evo i zašto

Ponekad se čini da 24 sata nije dovoljno za sve što treba obaviti. Iako ne možemo produžiti dan, možemo dobiti dodatni sat ako ustajemo ranije. Umjesto da se budimo u zadnji trenutak, možemo ustati barem sat vremena prije kako bismo imali opuštenije jutro i malo vremena za sebe prije nego što krenemo s obavezama.

Polagan početak dana

Nakon što se probudimo, naš mozak još minimalno pola sata ostaje u magli i treba mu neko vrijeme da se „zagrije“. Zato je rano buđenje idealno za ugodno i nježno startanje u dan. Odaberite opuštajuće aktivnosti poput meditacije, joge, tehnika disanja, pisanja dnevnika ili lagane šetnje. Tako će se vaš mozak imati vremena razbuditi i do 8 sati bit ćete potpuno spremni za nove radne izazove.

Pobjedite stres i osjećajte se dobro

Želite imati dobar dan i biti dobrog raspoloženja? Najbolje što možete napraviti je vježbati odmah nakon ustajanja. Ustanete li u 5 ujutro imat ćete dovoljno vremena za tuširanje, make-up, frizuru, odijevanje, opušteni doručak - ali i za vježbanje. Tako nećete morati brinuti kad ćete u svoj gusti raspored ugurati još i trening.

Bolji fokus

Naš fokus nije isti tokom cijelog dana i obično pada kako dan prolazi. Možda ćete osjetiti kako je sve teže obavljati zadatke i počet ćete se osjećati umorno. Zato nije pametno zahtjevnije obaveze ostaviti za drugi dio dana, naprotiv, najbolje ih je riješiti ujutro, dok smo još „svježi“.