NEOBIČNI SAVEZNICI

Mačke mogu pomoći u borbi sa stresom, a evo i kako

Autor: ČuvajZdravlje.ba
Mačke mogu pomoći u borbi sa stresom, a evo i kako
Foto: Ilustracija

Jedan od neobičnih, ali efikasnih saveznika u borbi protiv stresa su naši krzneni prijatelji - mačke. Istraživanja su pokazala da interakcija s mačkama može pružiti značajno olakšanje od stresa i potaknuti osjećaj smirenosti i blagostanja.

Naime, mačke su pokazale nevjerovatnu sposobnost da pruže emocionalnu podršku i pomoć u smanjenju anksioznosti kod ljudi.

Mačke imaju veliku sposobnost čitanja ljudskih emocija. Njihova prisutnost kod vlasnika može smanjiti nivo kortizola, hormona stresa, te potaknuti oslobađanje endorfina, hormona sreće, pokazala su neka istraživanja.

Nadalje, terapijski programi koji koriste mačke sve su popularniji. U mnogim bolnicama, domovima za starije osobe i centrima za mentalno zdravlje, mačke su uključene u terapijske sesije kao dio programa za smanjenje stresa i poticanje emocionalne dobrobiti.

Istraživanja su pokazala da samo gledanje u mačku kako se igra ili leži može smanjiti nivo stresa i poboljšati raspoloženje. Njihova prisutnost, nježnost i umirujući zagrljaj često imaju blagotvoran uticaj na emocionalno stanje i opću dobrobit vlasnika.