Može biti ozbiljno

Bol nakon treninga: Kada se treba obratiti doktoru?

Autor: ČuvajZdravlje.ba
Bol nakon treninga: Kada se treba obratiti doktoru?
Foto: Ilustracija

Ako već neko vrijeme osjećate bolove u leđima, glavi, vratu ili koljenima i čini se da ste se na njih navikli, važno je razumjeti koje vrste boli mogu biti ozbiljne i kada je nužno odmah potražiti medicinsku pomoć.

Sportaši, fitness entuzijasti i početnici u vježbanju često su upoznati s izrekom "Bez boli nema uspjeha", koja ima svoju istinu.

No, kako razlikovati normalnu bol nakon vježbanja, koja može biti pozitivan znak dobro obavljenog treninga, od ozbiljne povrede?

Prema stručnjacima, poput akupunkturistice dr. Thuy Kim Nguyen, tipično je da vježbanje s utezima i kardiovaskularne aktivnosti opterećuju tijelo na pozitivan način. Ovi napori doprinose poboljšanju kondicije, snage i izdržljivosti, ali često dolaze uz osjećaj boli.

"Dobra bol" koju možete osjetiti, poput žarenja u mišićima tijekom podizanja utega, nije razlog za zabrinutost.

"Dobra bol", vjerovali ili ne, stvarno postoji. Najčešća vrsta takve boli je "goruća" bol u mišićima, koju osjetite tijekom izvođenja vježbi poput dizanja utega. Osjećaj "pečenja" obično nestaje čim spustite utege, a uzrokovan je nakupljanjem mliječne kiseline, prirodnog nusproizvoda nastalog u mišićima.

Osim toga, odgođena bol u mišićima (DOMS, delayed onset muscle soreness) je uobičajna pojava koja se javlja nekoliko sati do nekoliko dana nakon treninga. DOMS se obično pojavljuje kada tijelo nije naviklo na novu vježbu ili kada povećate intenzitet vježbanja. To je generalizirana bol koja obuhvaća područje koje ste trenirali, a uzrokuje je stres na mišićnim vlaknima i vezivnom tkivu.

"DOMS obično nestaje u roku od 24 sata i ne bi trebao ometati vašu sposobnost obavljanja normalnih dnevnih aktivnosti ili pokreta udova i zglobova", napominje dr. Nguyen.

Kada trebate posjetiti doktora zbog bolova nakon vježbanja:

Smanjenje opsega pokreta

Oštra bol koja smanjuje vaš opseg pokreta ili vas sprečava u potpunosti pokretati neki dio tijela.

Bol na području prethodne povrede ili operacije

Bol na mjestima gdje ste već imali povredu ili operaciju može ukazivati na probleme na tom području.

Deformacija ili značajno oticanje

Ako primijetite da nešto izgleda drugačije ili primijetite veliko oticanje, trebali biste se posavjetovati s doktorom.

Bol koja ne prolazi uz odmor i lijekove

Ako bol ne nestaje nakon nekoliko dana odmora, leda ili uzimanja protuupalnih lijekova koje možete kupiti bez recepta.

Stalna bol ili pogoršanje stanja

Ako bol ne prestaje ili se čak pogoršava, uvijek je važno potražiti medicinsku pomoć.

Prisutnost pritiska i modrica

Pripazite na pojavu modrica i pritiska, posebno ako se pojavljuju često, jer to može ukazivati na drugi problem koji zahtijeva doktorsku intervenciju.

Intenzivna bol

Ako je bol tako jaka da uzrokuje mučninu ili povraćanje, to je znak da trebate posjetiti doktora.

Razumijevanje kada je bol nakon vježbanja normalna, a kada zahtijeva medicinsku pažnju može vam pomoći u očuvanju zdravlja i sprječavanju ozbiljnih komplikacija. Ako imate bilo kakve sumnje ili zabrinutosti, uvijek je najsigurnije konsultovati se s doktorom.