Kardiolozi savjetuju

Jednostavne navike za bolje zdravlje srca

Autor: ČuvajZdravlje.ba
Jednostavne navike za bolje zdravlje srca
Foto: Ilustracija

Vrlo je važno paziti na zdravlje srca jer su kardiovaskularne bolesti jedan od vodećih uzroka smrti u svijetu, prema podacima Svjetske zdravstvene organizacije.

Neki od faktora koji utječu na zdravlje srca su izvan naše kontrole, poput genetike i dobi, ali drugima, poput prehrane i načina života, možemo upravljati.

"Uvođenjem svjesnih malih promjena koje su održive, zdravlje srca može se poboljšati tokom nekoliko mjeseci do godina", kaže kardiolog dr. Nicholas Ruthmann za Parade.

Promjene načina života trebale bi se promatrati kao preventivne mjere za smanjenje rizika od kardiovaskularnih bolesti, dodaje liječnik dr. Carl Cameron, prenosi Index.

"Poboljšanje zdravlja vašeg srca ne događa se preko noći, ali poduzimanje nekih koraka odmah može pomoći u poboljšanju zdravstvenih ishoda. Nažalost, bolest srca se ne može poništiti nakon što se dijagnosticira", navodi dr. Cameron.

Od prehrambenih promjena do savjeta za rješavanje stresa, evo nekoliko načina za početak koje preporučuju doktori:

  • Prestanite pušiti
  • Usvojite zdravu prehranu
  • Više vježbajte
  • Spavajte više
  • Kontrolišite svoj krvni pritisak (vježbanje oko 30 minuta dnevno pet dana u sedmici, nepušenje, prehrana zdrava za srce, održavanje niskog nivoa stresa i održavanje zdrave tjelesne težine održavat će krvni pritisak i šećer u krvi pod kontrolom)
  • Smanjite nivo stresa