Šta vi birate?

Koje su prednosti šetnje na otvorenom, a koje one na traci u teretani

Autor: ČuvajZdravlje.ba
Koje su prednosti šetnje na otvorenom, a koje one na traci u teretani
Foto: Unsplash

Ako ste riješili da se posvetite fizičkoj aktivnosti, to je za svaku pohvalu, ali nerijetko se uglavnom svi odlučujemo da to vježbanje bude u teretani, pa se postavlja pitanje da li ima razlike u hodanju napolju ili u zatvorenom?

Interesantno, postoje prednosti i nedostaci, pa vam poređenje ove dvije radnje možda može pomoći da se opredijelite za pravi izbor.

Prednosti hodanja napolju

- Nijedan od dva koraka nije potpuno isti, posebno na stazi ili na trotoaru: angažuju se malo drugačiji mišići, a možda čak i angažujete više mišićnih grupa na otvorenom u odnosu na traku za trčanje.

Nekoliko istraživačkih studija potvrđuje i da hodanje po neravnim površinama podstiče koordinaciju, mišićnu snagu, ravnotežu i kvalitet života, pomažući u izgradnji motoričkih veština koje spriječavaju padove u kasnijim godinama.

Isto tako, šetnja na otvorenom može da smanji spoljašnji stres, kao i radnu ili porodičnu dramu. Kada ste napolju, stimulišete proizvodnju vitamina D koji ima niz zdravstvenih prednosti.

Prednosti hodanja na traci

Kada je loše vrijeme napolju, onda je traka za trčanje pogodno rešenje. Istina je da tako nemate izgovor da ne vježbate. Kada ste na traci, imate priliku da uradite još nekoliko stvari poput provjere rasporeda za naredni dan, obavite neodložan razgovor i slično.

Uvrstite je u jelovnik

Ova hranjiva materija je najvažnija za zdrav mozak

Važna je brza reakcija

Ovo mogu biti simptomi zatajenja jetre

Možda je u pitanju apneja

Zastoj disanja noću kod djece: Kada se treba zabrinuti?