Rekreacija

Razlozi mučnine nakon vježbanja: Šta stoji iza ovog neugodnog simptoma?

Autor: ČuvajZdravlje.ba
Razlozi mučnine nakon vježbanja: Šta stoji iza ovog neugodnog simptoma?
Foto: Ilustracija

Mučnina, bilo da se pojavi tokom ili nakon vježbanja ili izvan vježbanja, često je povezana s komunikacijom između vaših crijeva i mozga. Ovaj osjećaj neugodnosti rezultat je složenog procesa u kojem informacije koje signaliziraju mučninu putuju duž živčanog sistema između crijeva i mozga, te obrnuto.

Nekoliko faktora može pridonijeti osjećaju mučnine tijekom ili nakon treninga. Jedan od glavnih faktora je povećan protok krvi u mišićima i smanjen protok krvi u probavni sustav tijekom intenzivnog fizičkog napora. Ovo može rezultirati osjećajem nelagode u želucu ili čak mučninom. Također, dehidracija, nedostatak sna, prejedanje prije vježbanja ili konzumacija hrane ili pića koji iritiraju želudac mogu također doprinijeti osjećaju mučnine.

Važno je istaknuti da u nekim slučajevima mučnina može biti simptom ozbiljnijeg zdravstvenog problema. Na primjer, ako se mučnina javlja bez obzira na vježbanje ili je praćena drugim simptomima poput jakih bolova u prsima ili vrtoglavice, moglo bi biti znak problema poput problema s krvnim pritiskom ili srčanih problema. U takvim slučajevima važno je potražiti medicinsku pomoć.

U svakom slučaju, ako se mučnina javlja redovito ili postaje ozbiljna prepreka za vaše vježbanje, preporučuje se obratiti se svom liječniku ili nutricionistu kako bi se identificirali mogući uzroci i pronašlo rješenje koje odgovara vašim individualnim potrebama.