Stručnjaci preporučili

Ukoliko želite bolji san, isprobajte ove vježbe

Autor: ČuvajZdravlje.ba
Ukoliko želite bolji san, isprobajte ove vježbe
Foto: Ilustracija

Kvalitetan san ključan je za opće zdravlje i dobrobit, ali mnogi se suočavaju s izazovima kada je u pitanju postizanje dubokog i obnovljivog sna. Međutim, postoje različite tehnike i vježbe koje mogu pomoći u poboljšanju kvalitete sna i promicanju opuštanja prije odlaska na spavanje. U ovom članku istražujemo nekoliko jednostavnih vježbi koje možete isprobati kako biste poboljšali svoj san.

Joga i meditacija su izvrsne prakse za opuštanje uma i tijela prije odlaska na spavanje. Položaji poput "Balasane" ili položaja djeteta mogu pomoći u opuštanju mišića i smanjenju napetosti nakupljene tokom dana. Također, različite tehnike disanja koje se koriste u jogi mogu potaknuti duboko opuštanje i pripremiti tijelo za san.

Aerobne vježbe i vježbe otpora također su važne za opće zdravlje i dobar san. Redovna fizička aktivnost tokom dana može poboljšati kvalitetu sna noću, ali je važno izbjegavati intenzivne vježbe neposredno prije spavanja jer one mogu povećati nivo budnosti.

Umjereno vježbanje s utezima ili vlastitom težinom može biti korisno za poboljšanje kvalitete sna. Ove vježbe potiču otpuštanje endorfina, koji su prirodni hormoni sreće, što može smanjiti stres i potaknuti osjećaj umora koji olakšava usnivanje. Vježbe otpora također mogu pomoći u jačanju mišića i poboljšanju općeg zdravlja, što može dodatno doprinijeti boljem snu.

Lagano istezanje prije odlaska na spavanje može pomoći u opuštanju mišića i smanjenju napetosti. Fokusirajte se na područja poput vrata, leđa i nogu kako biste oslobodili nakupljenu napetost.