Jeste li ih probali?

Sedam najboljih suplemenata za energiju prema preporukama nutricionista

Autor: ČuvajZdravlje.ba
Sedam najboljih suplemenata za energiju prema preporukama nutricionista
Foto: Ilustracija

Tražite li načine kako povećati energiju bez kofeina ili energetskih pića? Postoji nekoliko prirodnih suplemenata koji mogu pomoći u poboljšanju energetskog nivoa općeg osjećaja budnosti.

1. Koenzim Q10

Koenzim Q10 je antioksidans koji igra ključnu ulogu u proizvodnji energije u ćelijama. Pomaže u pretvaranju hrane u energiju i može poboljšati izdržljivost tokom fizičke aktivnosti. Preporučuje se uzimati ga kao dodatak prehrani za podršku općoj energiji.

2. B kompleks vitamini

Vitamini B kompleksa, posebno vitamin B12, B6 i folna kiselina, igraju važnu ulogu u metabolizmu energije. Nedostatak ovih vitamina može dovesti do umora i smanjene energije. Redovni unos B kompleksa može pomoći u održavanju energetskih nivoa.

3. Ashwagandha

Ashwagandha je adaptogeno bilje koje se tradicionalno koristi za smanjenje stresa i povećanje izdržljivosti. Također može pomoći u smanjenju umora i poboljšanju općeg energetskog stanja tijela.

4. Ginseng

Ginseng je biljka koja se koristi u tradicionalnoj medicini radi povećanja energije i izdržljivosti. Postoje različite vrste ginsenga, a američki i azijski ginseng često se koriste za podršku energetskim razinama.

5. L-karnitin

L-karnitin je aminokiselina koja sudjeluje u metabolizmu masti i proizvodnji energije. Koristi se kao dodatak prehrani za podršku sportskoj izdržljivosti i povećanju energetskih kapaciteta tijela.

6. Kreatin

Kreatin je suplement koji se često koristi u fitness zajednici zbog svoje uloge u brzom pružanju energije mišićima tijekom intenzivnih vježbi. Može pomoći u povećanju izdržljivosti i općenitoj sportskoj performansi.

7. Magnezij

Magnezij je važan mineral koji igra ulogu u stotinama biokemijskih reakcija u tijelu, uključujući proizvodnju energije. Nedostatak magnezija može uzrokovati umor i smanjenu energiju. Dodatni unos magnezija može pomoći u podršci energetskim razinama.

Kako koristiti suplemente za energiju

Prije nego što započnete s uzimanjem bilo kojeg dodatka prehrani, važno je konsultovati se s nutricionistom ili doktorom, posebno ako imate postojeće zdravstvene probleme ili uzimate druge lijekove. Pravilna doza i kombinacija suplemenata mogu varirati ovisno o individualnim potrebama i ciljevima.