Znanstvenici razvili tjesteninu koja pomaže u borbi s dijabetesom i kolesterolom

Tjestenina obogaćena vlaknima beta glukana pomaže dobrim bakterijama da se razvijaju u našem probavnom traktu zbog čega poboljšavaju naš imunološki sustav, a to je nedavno pokazalo istraživanje Sveučilišta Bari Aldo prenosi Telegram.hr.
Znanstvenici su proveli istraživanja na 26 ženskih i muških ispitanika koji su dva mjeseca konzumirali posebnu tjestetninu napravljenu od 75 posto durum pšeničnog brašna i 25 posto ječma. Prehrana koja je uključivala 100 grama tjestenine dnevno dala je ispitanicima preporučenu dnevnu dozu beta glukana od 3 grama.
Beta glukan vlakna potiču rast dobrih bakterija u našem probavnom sustavu i pomažu im u borbi s lošim bakterijama pritom ojačavajući naš imunološki sustav. Ova topljiva vlakna pomažu u smanjivanju razine šećera u krvi i sprječavaju apsorpciju kolesterola u probavnom sustavu te na taj način smanjuju razinu kolesterola u krvi.
Protuupalna korist masnih kiselina
Ljudsko tijelo nije sposobno u stvaranju vlastitog beta glukana. Ova vlakna moraju se unesti putem vanjskih izvora kao što su tjestenina i kruh. Naš želudac ne može samostalno probavljati beta glukan, a znanstvenici tvrde da bakterije u njemu obavljaju tu zadaću.
Znanstvenici su istraživali uzorke krvi i stolice kod ispitanika. Tijekom njihovog istraživanja u probavnom sustavu ispitanika otkrivena je visoka razina dobrih bakterija laktobacila, i niska razina loših bakterija enterobakterija. Nalazi su pokazali da pojedini spojevi i masne kiseline mogu imati protuupalne koristi i utječu na pad gustoće LDL kolesterola.
Rana prevencija dijabetesa
“Ovi rezultati ističu utjecaj vlakana i mediteranske prehrane na mikrobe u našem probavnom sustavu, kao i njihov indirektni utjecaj na ljudsko zdravlje”, navodi suautorica istraživanja, Maria De Angelis sa Sveučilišta Bari Aldo Moro. Ovo istraživanje objavljeno je u časopisu ‘Applied and Environmental Microbiology‘.
Razvijanjem hrane bogate beta glukanom mogu se poduzeti određene mjere prilikom rane prevencije dijabetesa, pogotovo kod ljudi koji konzumiraju ugljikohidrate poput tjestenine i kruha. Sposobnost beta glukana da spriječi apsorpciju lošeg kolesterola može koristiti starijoj skupini ljudi čija se prehrana sadrži isključivo od ugljikohidrata.
Povezani članci
Doktor otkriva kojom hranom treba započeti dan
Veza između hrane i misli defintivno postoji, autofagija je sve više zastupljena, međutim, postavlja se pitanje da li je to...
Pet dobrobiti nara – jesensko voće puno antioksidansa
Ljekovita svojstva nara iskorištena su kroz historiju, koja seže hiljadama godina unazad. Nar je u sezoni od septembra do januara....
Osvježava dah i potiče izbacivanje tečnosti: Sjeme ove biljke obavezno uvrstite u ishranu
Komorač je biljka iz porodice mrkve, a zove se još i divlja mirođija. U našim krajevima nije popularan ni približno...
Ovo je sedam začina koji najbolje potiču mršavljenje
Svi vrlo dobro znamo koliko je pravilna i raznolika prehrana važna za naše zdravlje, a osim klasičnih namirnica koje konzumiramo,...