Supernamirnice iz šume snižavaju šećer, pomažu snu, potiču rad crijeva
Gljive nisu ni biljke ni životinje, već pripadaju posebnoj grupi heterotrofnih organizama, a nutritivno su pravo malo čudo.
Sadrže oko 90% vode, vrlo malo kalorija (20–30 kcal/100 g), a bogate su vlaknima, proteinima, vitaminima (posebno B-grupe, C i D), mineralima poput kalcija, željeza, selena i cinka. Zbog svega toga odlične su za imunitet, probavu i metabolizam.
Zdravstvene prednosti gljiva
- Kitin i eritadenin pomažu u snižavanju holesterola i masnoća u krvi.
- Ergotionein djeluje kao snažan antioksidans.
- Betaglukani jačaju imunitet i imaju protuupalno djelovanje.
- Gljive su odlične za regulaciju šećera, imaju nizak glikemijski indeks i pogodne su za dijabetičare.
- Zahvaljujući triptofanu i vitaminu B6, pomažu u poboljšanju raspoloženja i sna.
- Sadrže cink i selen, važni za muško reproduktivno zdravlje.
Izvor vitamina D
Gljive su među rijetkim biljnim izvorima vitamina D. Kada su izložene suncu, stvaraju ga u značajnim količinama – još više ako ih sušite na suncu. Sušene gljive možete koristiti i kao začin (u prahu).
Najpoznatije vrste gljiva:
Vrganj – "kralj gljiva", bogat antioksidansima.
Šampinjon – najrasprostranjeniji, odličan izvor proteina.
Lisičarka – sadrži puno kalija i vitamina B.
Bukovača – poznata po jakom djelovanju na imunitet.
Sunčanica – aromatična, ali obavezna termička obrada.
Crna truba – prepoznatljiva, aromatična, nemoguće je zamijeniti s otrovnom.
Savjeti za kupovinu i čuvanje
- Svježe gljive moraju biti čvrste, bez mrlja.
- Ne perite ih vodom – brišite vlažnom krpom.
- Čuvajte ih u papirnatoj vrećici u frižideru, ne u plastici.
- Ne ostavljajte jela s gljivama na sobnoj temperaturi više od 2 sata.
- Konzumirajte samo gljive koje sigurno prepoznajete ili ih nabavljajte iz provjerenih izvora.
Gljive su izvanredna namirnica – ukusna, hranjiva i ljekovita. Ako ih pravilno berete, čuvate i pripremate, mogu postati vrijedan saveznik vašeg zdravlja kroz cijelu jesen i zimu.