Sarajevo

Ambulanta 'Sve na jednom mjestu' olakšala zdravstvene procedure za djecu s posebnim potrebama

Autor: ČuvajZdravlje.ba
Ambulanta 'Sve na jednom mjestu' olakšala zdravstvene procedure za djecu s posebnim potrebama
Foto: FENA

Dodatna ambulanta "Sve na jednom mjestu" za djecu i osobe s poteškoćama u razvoju, koja je prije godinu počela sa radom u Općoj bolnici "Prim.dr. Abdulah Nakaš" u Sarajevu, omogućila je i olakšala najranjivijoj kategoriji naših sugrađana da dobiju adekvatnu, pravovremenu i kvalitetnu zdravstvenu uslugu.

Na pres-konferenciji povodom godinu dana rada te inovativne ambulante istaknuto je da je otvorena kao podrška roditeljima da bez stresa i puno hodanja mogu na jednom mjestu obaviti više pregleda sa svojim djetetom ako im trebaju istovremeno pregledi kao što su vađenje krvi, EKG, RTG pluća, pedijatrijski pregled, mišljenje anesteziologa, ali i ostali pregledi specijalista i dijagnostičke procedure sa kojima ova bolnica raspolaže.

Zahvaljujući inicijativi direktorice Udruženja "Dajte nam šansu" Ines Kavalec ideja o otvaranju ambulante za osobe sa poteškoćama u razvoju dobila je tada svesrdnu podršku i realizirana je za mjesec dana.

- Do danas je za 300 pacijenata pruženo gotovo hiljadu usluga, što je značajan broj. Dodatna ambulanta nije namijenjena za prehlade, upale grla i slično, nego pruža specijalističke usluge na jednom mjestu koje se mogu završiti za dva do tri sata - navela je Kavalec.

Uz pohvale posvećenenom medicinskom timu, Kavalec je dodala da je to dokaz da sistem treba stvarati ovakve, mnogo bolje uslove kada je riječ o zdravstvu i ovoj osjetljivoj populaciji, te da treba omogućiti da se ovakve usluge pružaju i u drugim kantonima.      

- Moj lični dojam, ali i Udruženja 'Dajte nam šansu' i roditelja jeste da je dodatna ambulanta nešto što je trebalo biti otvoreno prije dvadeset godina. To je nešto što je potreba i smatram da Opća bolnica treba biti primjer ostalima – istakla je Kavalec.

Godina dana prošla je brzo, rekao je direktor Opće bolnice profesor dr. Ismet Gavrankapetanović, izražavajući zahvalnost svima koji su omogućili otvaranje ambulante za djecu i osobe s poteškoćama u razvoju.

- To je najranjivija populacija, a mi kao društvo smo zreliji onoliko koliko čuvamo naslabiju kariku tog društva, a to su bolesna djeca – istakao je Gavrankapetanović.

Medicinska sestra Mejrema Ibrulj je rekla da se nastoje prilagoditi potrebama svakog djeteta i pokušavaju stvoriti ugodnu atmosferu za male pacijente.

- To zna biti izazovno, ali najponosniji smo kada vidimo njihove osmjehe i rasterećenje na roditeljima i kada znamo da smo im pružili priliku da sve potrebne preglede i pretrage obave na jednom mjestu – istakla je Ibrulj.

Roditelji i članovi Udruženja "Dajte nam šansu" Raza Džeko i Admir Mulić pohvalili su rad osoblja, ističući njihovu ljubaznost, susretljivost i razumijevanje.

- U ambulanti smo sve završili brzo i moje je dijete sretno, zadovoljno i bez straha. Ranije smo morali provoditi sate putujući od jednog mjesta do drugog, čekajući redove i trčeći za uputnicama. Sada se sve obavlja brzo i efikasno – rekla je Džeko, majka djeteta sa posebnim potrebama, prenosi FENA.