Položaj spavanja je jako bitan

Bebe bi trebale spavati na leđima, a evo i zašto

Autor: ČuvajZdravlje.ba
Bebe bi trebale spavati na leđima, a evo i zašto
Foto: Ilustracija

Da, važno je napomenuti da je preporučeno da bebe spavaju na leđima, a ne na trbuhu. Istraživanja su identifikovala različite faktore rizika za iznenadnu smrt dojenčadi, a položaj spavanja, posebno spavanje na trbuhu, smatra se jednim od ključnih faktora koji povećavaju rizik.

Razgovor o sindromu iznenadne dojenačke smrti (SIDS) često je neugodan. Svake godine, prema informacijama Nacionalnih instituta za zdravlje (NIH) u SAD-u, oko 3500 dojenčadi umre iznenada i neočekivano dok spava. U otprilike polovici tih slučajeva, doktori ne mogu pronaći medicinski razlog koji bi objasnio zašto se to događa. Kada nema medicinskih odgovora, smrt se naziva sindromom iznenadne dojenačke smrti (SIDS).

Položaj spavanja je važan

''Jedan od ključnih načina za smanjenje rizika od SIDS-a je položaj u kojem beba spava“, kaže dr. Marion W. Koso-Thomas. Bebe bi, objašnjava, trebale spavati na leđima. Savjetuje se da se bebu stavlja na trbuh samo u trenucima dok je budna. No spavati ne bi trebala potrbušno ili na boku.

Spavanje na trbuhu snižava krvni pritisak dojenčeta i smanjuje njihovu sposobnost da dovede kisik do mozga. Kada dojenče spava na trbuhu, posebno u dobi između drugog i četvrtog mjeseca, refleks disanja kojim beba dobiva više kisika je potisnut.

Još se istražuju uzroci sindroma iznenadne dojenačke smrti

Naučnici također sugerišu da bi stanje mozga moglo biti povezano s sindromom iznenadne dojenačke smrti (SIDS). Fokus njihovih istraživanja usmjeren je na dio mozga koji kontroliše disanje i rad srca tokom sna. Postoji sumnja da te bebe možda nemaju refleks da se probude kada disanje postane oslabljeno. Dr. Koso-Thomas ističe potrebu za daljnjim istraživanjima kako bi se bolje razumjelo što se događa s tim bebama i s nadom da će se identifikovati alat za probir koji bi im mogao pomoći spasiti život.

Savjeti za prevenciju SIDS-a
 

Iako uzroci sindroma iznenadne dojenačke smrti (SIDS) možda nisu u potpunosti poznati, identificirano je nekoliko fakzota koji povećavaju rizik.

Osim položaja za spavanje, istraživanja ukazuju na opasnost od meke posteljine iznad ili ispod djeteta. Dr. Koso-Thomas naglašava da nema potrebe za pokrivačima te preporučuje oblačenje djeteta u odgovarajuću spavaću odjeću, poput toplih kombinezona. Važno je izbjegavati prekomjerno oblačenje i paziti na znakove pregrijavanja, kao što su znojenje ili vruća prsa.

Također, važno je spriječiti pokrivanje bebinog nosa i usta, pa se na krevetiću ili u kolijevci ne bi trebale nalaziti igračke, dekice ili meki jastučići. Preporučuje se da beba spava na čvrstoj i ravnoj površini poput madraca u krevetiću.

Stručnjaci preporučuju da beba spava u istoj prostoriji, ali ne i u istom krevetu s roditeljima. Nakon hranjenja, preporučuje se postavljanje djeteta na sigurno mjesto, poput kolijevke pored roditeljskog kreveta. Ove mjere pomažu u smanjenju rizika od SIDS-a.