Važno za majku i dijete

Dojenje i stres: Kako utiču jedno na drugo?

Autor: ČuvajZdravlje.ba
Dojenje i stres: Kako utiču jedno na drugo?
Foto: Ilustracija

Dojenje je složen i važan proces za majku i dijete, ali može biti pod utjecajem različitih faktora, uključujući stres. Razumijevanje kako stres može utjecati na dojenje, a istovremeno kako dojenje može utjecati na razinu stresa, može pomoći majkama da pronađu ravnotežu i pruže najbolju njegu svom djetetu. U ovom članku istražujemo vezu između dojenja i stresa, i nudimo savjete za upravljanje tim utjecajima.

Uticaj stresa na dojenje

1. Količina mlijeka

Stres može imati značajan uticaj na proizvodnju mlijeka. Kada je majka pod stresom, tijelo proizvodi više hormona stresa poput kortizola i adrenalina. Ovi hormoni mogu smanjiti količinu mlijeka koju tijelo proizvodi, jer se može smanjiti proizvodnja prolaktina, hormona koji je ključan za proizvodnju mlijeka.

2. Kvaliteta mlijeka

Stres također može utjecati na kvalitetu mlijeka. Istraživanja sugerišu da visok nivo stresa može promijeniti sastav mlijeka, uključujući nivoe masnoća i imunoloških komponenti. Iako se ove promjene ne moraju nužno odraziti na zdravlje djeteta, dugotrajni stres može imati dugoročne posljedice.

3. Problemi s dojenjem

Stres može otežati uspješno dojenje zbog fizičkih i emocionalnih problema. Majke koje su pod stresom mogu doživjeti bol i nelagodu tokom dojenja, što može dovesti do problema kao što su bolne bradavice ili infekcije dojki. Također, stres može uticati na emocionalnu povezanost između majke i djeteta, što može otežati proces dojenja.

Uticaj dojenja na stres

1. Smanjenje stresa

S druge strane, dojenje može imati umirujuće učinke na majku. Proces dojenja potiče otpuštanje oksitocina, hormona poznatog kao "hormon ljubavi" koji pomaže u smanjenju stresa i anksioznosti. Oksitocin može pomoći majci da se osjeća opuštenije i povezanije sa svojim djetetom.

2. Stvaranje rutine

Dojenje može pružiti osjećaj rutine i kontrole, što može pomoći u smanjenju stresa. Redovno dojenje može pomoći majci da se organizuje i osjeti da ima jasnu svrhu i zadatak, što može biti umirujuće u periodu prilagodbe na majčinstvo.

3. Povezanost s djetetom

Dojenje jača emocionalnu povezanost između majke i djeteta. Ova povezanost može pomoći majci da se osjeća podržano i voljeno, što može smanjiti nivo stresa i poboljšati opće emocionalno stanje.

Savjeti za upravljanje stresom tokom dojenja

1. Pronađite podršku

Razgovarajte s partnerom, obitelji ili prijateljima o svojim osjećajima i tražite pomoć kada vam je potrebna. Podrška od drugih može značajno smanjiti stres.

2. Odvojite vrijeme za sebe

Pokušajte pronaći vrijeme za sebe i svoje hobije. Čak i kratki trenuci opuštanja mogu pomoći u smanjenju stresa.

3. Praktikujte tehnike opuštanja

Tehnike poput dubokog disanja, meditacije i joge mogu vam pomoći u smanjenju stresa. Redovno praktikovanje ovih tehnika može poboljšati vaše emocionalno stanje.

4. Održavajte zdrav životni stil

Pravilna prehrana, redovna tjelovježba i dovoljno sna mogu pomoći u smanjenju stresa i poboljšati vaše opće zdravlje.

5. Razgovarajte s profesionalcem

Ako osjećate da je stres prevelik i da utiče na vaše zdravlje ili dojenje, razgovarajte s doktorom ili savjetnikom. Oni vam mogu pomoći u pronalaženju strategija za upravljanje stresom i osigurati da vaše dojenje ide glatko.