I kafa čisti jetru

Jetra je osnovi detoksikator u vašem tijelu i potpuno se sama može nositi s umjerenim unosom alkohola, masne hrane i poslastica. Jetra izvrsno pretvara toksine u otpadne tvari, čisti krv i prerađuje hranjive tvari i lijekove kako bi ih tijelo moglo koristiti.
Međutim, ako se ne pazite, vaša jetra se može razboljeti. Na tržištu postoji mnogo proizvoda za detoksikaciju jetre, ali ne postoji stvarni detoks, jer ona radi sve vrijeme. Uostalom, ne postoje ni naučni podaci koji podržavaju djelotvornost ovih proizvoda, od kojih neki mogu biti čak i opasni. Ipak, o zdravlju jetre morate brinuti pa ako detoksikacija ne pomaže, postavlja se pitanje šta učiniti? Jedostavno rečeno, liječite je hranom. Zdrava prehrana najbolji je poklon koji možete dati jetri. Ove namirnice konzumirajte ako želite zdravu i čistu jetru.
Kafa i čaj
Dokazano je da kafa štiti jetru od bolesti, čak i ako već imate problema s ovim organom. Kafa smanjuje rizik od ciroze i raka. Istraživači smatraju da je to zbog toga što kafa ima mogućnost sprečavanja nakupljanja masnoća. Da bi vaša jetra imala koristi od konzumacije kafe, morate je piti makar tri puta dnevno. Takođe, neke studije su pokazale da konzumacija zelenog čaja poboljšava zdravlje jetre, ali za djelotvornost ćete morati popiti bar pet-deset šoljica zelenog čaja dnevno.
Grejp
Grejp je odličan za jetru zbog svojih antioksidanata. Dva glavna antioksidansa u grejpu su naringenin i naringin, koji pomažu u smanjenju upale i štite ćelije jetre.
Zanimljivo je da naringin poboljšava sposobnost jetre da preradi alkohol i suzbija neke njegove negativne učinke.
Borovnice i brusnice
Borovnice i brusnice sadrže kategoriju antioksidanata nazvanih antocijanini. Osim što bobicama daju različite boje, ovi antioksidanti povezani su s nekoliko blagodati zdravlja jetre. Konzumacija borovnica i brusnica dnevno tokom tri-četiri sedmice pokazala je da štiti jetru.
Grožđe
Grožđe, posebno crvene sorte, sadrži nekoliko korisnih biljnih spojeva. Vjerovatno ste čuli za resveratrol, koji pomaže jetri smanjujući upalu i štiti je od oštećenja slobodnih radikala. Smatra se da redovna konzumacija grožđa takođe smanjuje rizik za razvoj raka.
Sok od cvekle
Cvekla ima izražen zemljani okus i zbog toga je vrlo malo ljudi koji je konzumiraju. Nju ili volite ili je prosto mrzite. No, treba da znate da cvekla sadrži antioksidanse koji su odlučni za smanjenje oksidativnih oštećenja. Ukoliko ne volite cveklu, neka bude dio vaših smoothieja. Pomiješajte je s borovnicama i brusnicama, koje su takođe dobre za jetru.
(Cuvajzdravlje.ba)
Povezani članci
Sanela Jenkins neobičnom metodom pokušava skinuti kilograme
Bh. poduzetnica i filantropkinja Sanela Jenkins na Instagramu je podijelila snimak gdje se može vidjeti kako planinari samo u čarapama....
Obratite pažnju, nemojte kupovati ovakvu ribu
Veterinarske inspekcije izdale su upozorenje kupcima da obrate pažnju prilikom kupovine ribe i ribljih proizvoda. Prilikom kupovine ribe posebnu pažnju...
Sušenje veša u stanu može biti opasno za zdravlje
Sušenje veša zimi u zatvorenom prostoru podiže nivo vlage za do 30 posto. To nikako nije dobro za zdravlje ukućana...
Ljudi rođeni u 90-ima imaju lošije mentalno zdravlje od bilo koje druge generacije
Ljudi rođeni 90-ih lošijeg su mentalnog zdravlja od bilo koje prethodne generacije, pokazalo je novo istraživanje. Istraživači sa Sveučilišta Sydney...