Kako se boriti protiv ljetnjih viroza

Pojam viroza se često koristi za kraća i lakša oboljenja kojima je uzrok virus, ili se pretpostavlja da im je uzrok virus.

Bol u grlu i temperature, često obilno povraćanje i proliv su simptomi letnjih viroza kod djece, pa moraju da piju što više tečnosti. Ako je dijete malaksalo, povraća i ima proliv obavezno treba da ga odvedete ljekaru.

Enteroviroze, akutne zaraze koje uzrokuju enterovirusi, javljaju se tokom ljeta i to najčešće kod djece i mlađih odraslih osoba.

Riječ je o upali sluznice grla i disajnih puteva, a nerijetko i crijevne sluznice, što uzrokuje učestale vodenaste stolice i povraćanje. Bolest se, osim toga, manifestuje i povišenom temperaturom, bolovima u stomaku i grlu.

Najčešći način zaraze su prljave ruke, pa je najvažnije prati ih često i temeljno.

Kad smo napolju dobro je koristiti vlažne maramice s dezinfekcionim sredstvom i gelove za suho pranje ruku koji su prikladni za putovanja. Bolest mogu pratiti razdražljivost, klonulost, slabiji apetit i glavobolja.

Nagli porast temperature

Kako za liječenje enteroviroza nema posebnog lijeka, terapija je simptomatska. Najvažnije je skidanje temperature, unos dovoljno tečnosti i mirovanje, što je ujedno i osnova liječenja. Najopasnija nuspojava blagih ljetnih viroza je dehidracija, pa je hidratacija organizma jako bitna.

Ljetne viroze

Prosječno traju od tri do četiri dana što zavisi od kliničke slike i imunološkog statusa djeteta. Lako ih možete prepoznati po nespecifičnim temperaturama. Početak im je iznenadan i buran, djeca imaju temperaturu između 38 i 40 stepeni Celzijusovih, klonula su i žale se na glavobolju uz proliv i povraćanje.

Zaraza na bazenima

Kako bi se sprečile enteroviroze i skratilo njihovo trajanje ako dijete ipak oboli, važno je stalno održavati higijenu nosa vlaženjem fiziološkim rastvorom, hao i higijenu ušiju. Kod kupanja u bazenu veća je mogućnost zaraze enterovirusima, pa se preporučuje pažnja da djeca dok rone ne gutaju vodu iz bazena.

Razni simptomi enteroviroza

Antibiotici, kao i kod ostalih virusa, ne pomažu, pa ih ne treba ni očekivati ni tražiti od ljekara. Kod doktora idite u slučaju da je dijete malaksalo i ne uspijevate ga sami rehidritirati, jer povraća i ima proliv, piše 24sata-hr

Osim toga, simptomi, zavisno od vrste viroze, mogu biti i bolni mjehurići ili ranice na nepcu, konjunktivitis ili egzantem (osip koji podsjeća na ospice).

Čuvajzdravlje.ba