Kako ubrzati metabolizam poslije pedesete i sačuvati liniju

Kako se približavamo pedesetom rođendanu, trebalo bi da menjamo navike u ishrani jer se i metabolizam usporava.

Starenje je životni proces koji u tijelu čovjeka izaziva niz različitih promjena, pa se tako mijenja i metabolizam. Kako starimo, metabolizam se usporava, a kao posljedica se javljaju umor, glavobolja, povećanje tjelesne težine, gubitak kose….

Starenjem se usporava metabolizam, pa je način ishrane i izbor namirnica veoma važan

Iako ne možemo da zaustavimo godine i da promijenimo ono što je neizbježno, postoje načini da pomognemo sebi i svoj metabolizam držimo pod kontrolom. U tome nam mogu pomoći navike u ishrani, koje će sagorjeti višak masnoća oko stomaka.

Ljuta paprika kao dodatak hrani

“Dodavanje ljute paprike u jela može da pomogne da  se ubrza metabolizam”, rekla je Lauren Manaker, član odbora medicinskih stručnjaka.

Pokazalo se da kapsaicinoidi (CAP) koji se nalaze i u ljutim papričicama i u ekstraktima paprike mogu da poboljšaju metabolizam.

Prema studiji, kapsaicinoidi koji se nalaze u ljutoj paprici igraju značajnu ulogu u održavanju metaboličkog zdravlja, posebno kada je u pitanju gubitak težine kod gojaznih osoba.

Više đumbira u ishrani

Đumbir poboljšava termogenezu (sagorijevanje kalorija). Pokazalo se da konzumiranje đumbira ima antiinflamatorno dejstvo, da snižava krvni pritisak, djeluje stimulativno na gastrointestinalni trakt i pomaže u održavanju glukoze u krvi. Antioksidansi koje sadrži đumbir važni su u borbi protiv posljedica oksidativnog stresa i usporavaju starenje.

Korijen đumbira može pomoći gojaznim osobama da izgube težinu jer je bogat prirodnim biljnim hemikalijama koje funkcionišu kao antioksidansi.

Ovas je odlična žitarica

“Integralne žitarice mogu da pomognu ljudima da održe zdrav metabolizam”, istakla je Manakerova.

Ovas koji koristimo u ishrani pomaže da se duže osjećamo sito, a sagorijeva i masti. Sadrži puno skroba. Varenjem stiže do debelog crijeva i postaje hrana za “dobre” bakterije koje žive u našim crijevima. Sve ovo pomaže našoj mikroflori da bude u ravnoteži. Čovjek koji ima u crevima dobar odnos “dobrih” i “loših” bakterija, može apetit da drži pod kontrolom, naročito poslije 50. godine.

Crna čokolada

Konzumiranje čokolade bogate flavonoidima, a to je tamna čokolada, može da održi dobar metabolizam.

Prema rezultatima studije objavljene u časopisu Molecules iz 2018. godine, ljudi koji su konzumirali dva grama tamne čokolade koja ima oko 70 odsto kakaoa dnevno tokom šest mjeseci, imali su bolji metabolizam glukoze u poređenju s ljudima koji su konzumirali dva grama čokoladnog mlijeka.

Iako crna čokolada ima svoje prednosti, važno je da ovu slatku poslasticu jedete umjereno i da jedete samo čokoladu sa 70 odsto kakaoa ili više. Što manje kakaoa, to više šećera.

(Čuvajzdravlje.ba / RTS)