Konzumacija cvrčaka reducira upalne procese u organizmu

Konzumacija insekata jedan je od najvažnijih izvora proteina, vitamina, minerala i zdravih masti za dvije milijarde ljudi, napominje se u časopisu Scientific Reports.
Istraživači nove nalaze objašnjavaju djelovanjem vlakana koja se razlikuju od onih prisutnih u voću i povrću.
Praćenjem 20 zdravih ispitanika u dobi od 18 do 48 godina utvrđeno je da su vlakna prisutna u cvrčcima važan izvor hrane za crijevne bakterije te djeluju kao probiotici.
Sudionici istraživanja su naime, p obroku konzumirali 25 grama praha dobivenog mljevenjem prženih crvrčaka.
Čuvajzdravlje.ba
Povezani članci
Kasni odlazak na spavanje povećava rizik od ove bolesti
Nova studija, objavljena u časopisu "Annals of Internal Medicine", otkrila je da ljudi koji kasno idu u krevet imaju veću...
Koji su najčešći simptomi hormonske neravnoteže
Za pojedina stanja uzrokovana hormonskim neskladom i simptomi mogu biti veoma različiti, ali je ipak moguće prepoznati neke specifične pokazatelje....
Britanci želi zabraniti pušenje budućim generacijama
Konzervativni britanski premijer Rishi Sunak razmatra mjeru kojom bi se budućim generacijama u potpunosti zabranila kupovina cigareta, piše Guardian pozivajući...
Stručnjaci upozoravaju: Četiri znaka da možda imate srčani udar
Stručnjaci su identificirali četiri moguća znaka upozorenja smrtonosnog srčanog zastoja dajući nadu da se mogu uočiti i liječiti na vrijeme....