Važan iskorak

Naučnici tvrde da su razvili vakcinu koja bi mogla odgoditi početak menopauze

Autor: ČuvajZdravlje.ba
Naučnici tvrde da su razvili vakcinu koja bi mogla odgoditi početak menopauze
Foto: Ilustracija

Znanstvenici tvrde da su razvili vakcinu koja bi mogla odgoditi početak menopauze, pružajući nadu milionima žena širom svijeta koje se suočavaju s iscrpljujućim simptomima kao što su valunzi, magla u mozgu i umor. Mnoge žene se bore s tim simptomima tokom menopauze, a hormonska nadomjesna terapija može biti učinkovita za neke.

Međutim, za žene s određenim zdravstvenim uslovima poput povećanog rizika od raka dojke ili historije raka, ili drugim indikacijama, ta terapija nije preporučljiva. Zbog toga bi razvoj vakcine mogao biti revolucionaran korak u olakšavanju simptoma menopauze za mnoge žene.

Naučnici stalno tragaju za inovativnim rješenjima, a nedavno su se zapitali je li moguće spriječiti hormonalne promjene koje dovode do menopauze. Tim znanstvenika iz New Yorka tvrdi da je ovo moguće i da rade na razvoju "vakcine protiv menopauze" koja bi bila dostupna svim ženama u SAD-u.

Injekcija, koja bi se primjenjivala svakih nekoliko mjeseci, simulirala bi djelovanje anti-Mullerovog hormona (AMH), koji je uključen u proces ovulacije i počinje opadati nakon 25. godine života. Kada žene ulaze u menopauzu, obično između 45. i 55. godine, doživljavaju nagli pad nivoa reproduktivnih hormona potrebnih za trudnoću, uključujući estrogen, progesteron i AMH.

Naučnici iz biotehnološke tvrtke Oviva Theraputics predlažu da bi ubrizgavanje AMH-a ženama svakih nekoliko mjeseci moglo umjetno povećati razine AMH-a, što bi moglo odgoditi početak menopauze na neodređeno vrijeme.

Dr. Daisy Robinton, molekularna biologinja u Oviva Therapeutics koja stoji iza razvoja, tvrdi da ovaj lijek neće samo odgoditi menopauzu, nego bi je mogao čak i spriječiti. Dodaje kako su studije već pokazale da žene s sindromom policističnih jajnika (PCOS) ili povećanim jajnicima koje imaju visoke nivoe AMH-a ulaze u menopauzu oko dvije godine kasnije od onih bez tog stanja.

Lijek se trenutno testira na miševima kako bi se provjerila njegova sigurnost, a rezultati se očekuju u sljedećih nekoliko mjeseci. Ako se pokaže uspješnim, moglo bi se krenuti s ispitivanjima na ljudima u narednim godinama. Početni trošak lijeka mogao bi biti nekoliko tisuća dolara.

Tim iz New Yorka nije jedini koji pokušava pronaći način kako zaustaviti ili odgoditi menopauzu. Znanstvenici sa Sveučilišta Columbia, na primjer, testiraju rapamicin - spoj iz bakterija na Uskršnjem otoku poznat po svojstvima protiv starenja - kako bi vidjeli može li odgoditi starenje jajnika i time menopauzu. Ispitivanje uključuje 50 zdravih žena u dobi između 38 i 45 godina koje imaju redovite menstruacije, ali nisu zainteresirane za začeće. Sudionice uzimaju ili tjedne doze rapamicina ili placebo. Vjeruje se da rapamicin pomaže u inhibiciji opadanja kromosoma, što je povezano sa starenjem stanica.