Isprobajte

8 zdravstvenih benefita sode bikarbone: Svestran prirodni sastojak

Autor: ČuvajZdravlje.ba
8 zdravstvenih benefita sode bikarbone: Svestran prirodni sastojak
Foto: Ilustracija

Soda bikarbona, poznata i kao natrijev bikarbonat, već se desetljećima koristi u kućanstvima diljem svijeta. Ovaj svestran i pristupačan prirodni sastojak ima brojne zdravstvene prednosti koje su često zanemarene. Donosimo vam osam zdravstvenih benefita sode bikarbone i savjete kako je koristiti za poboljšanje vašeg zdravlja.

1. Pomaže u ublažavanju žgaravice

Soda bikarbona djeluje kao antacid, neutralizirajući želučanu kiselinu. Razrijedite pola žličice sode bikarbone u čaši vode i popijte kako biste ublažili simptome žgaravice i refluksa.

2. Osvježava dah

Zbog svojih antibakterijskih svojstava, soda bikarbona može pomoći u borbi protiv bakterija koje uzrokuju loš zadah. Isperite usta otopinom sode bikarbone i vode kako biste osvježili dah.

3. Olakšava simptome urinarnih infekcija

Soda bikarbona može pomoći u neutraliziranju kiseline u urinu, što može ublažiti bol i nelagodu uzrokovanu urinarnim infekcijama. Popijte čašu vode s pola žličice sode bikarbone kako biste smanjili kiselost urina.

4. Pomaže u liječenju uboda insekata i osipa

Primjena paste od sode bikarbone i vode na ubode insekata i osipe može smanjiti svrbež i iritaciju. Nanesite pastu na zahvaćeno područje i ostavite da djeluje nekoliko minuta prije ispiranja.

5. Održava higijenu usne šupljine

Soda bikarbona može biti prirodni abraziv koji pomaže u uklanjanju plaka i izbjeljivanju zubi. Pomiješajte malo sode bikarbone sa svojom pastom za zube ili je upotrijebite kao dodatak u vodi za ispiranje usta.

6. Pomaže u regulisanju pH vrijednosti tijela

Konzumacija sode bikarbone može pomoći u održavanju optimalne pH vrijednosti tijela, što je važno za ukupno zdravlje. Dodavanje male količine sode bikarbone u vodu može pomoći u neutraliziranju kiselosti tijela.

7. Olakšava simptome prehlade i grlobolje

Gargaranje otopine sode bikarbone i vode može pomoći u smanjenju upale grla i borbi protiv bakterija koje uzrokuju infekcije. Pomiješajte pola žličice sode bikarbone s toplom vodom i grgljajte nekoliko puta dnevno.

8. Detoksikacija i opuštanje

Kupke sa sodom bikarbonom mogu pomoći u detoksikaciji kože i opuštanju mišića. Dodajte pola šalice sode bikarbone u kadu s toplom vodom i uživajte u opuštajućoj kupki koja pomaže u uklanjanju toksina iz tijela.