Poznat i kao gospina trava

Kantarion – biljni antidepresiv sa brojnim koristima

Autor: ČuvajZdravlje.ba
Kantarion – biljni antidepresiv sa brojnim koristima
Foto: Ilustracija

Kantarion, poznat i kao gospina trava, je biljka koja se već vijekovima koristi u tradicionalnoj medicini zbog svojih lkekovitih svojstava. Najpoznatiji je kao prirodni antidepresiv, ali njegove prednosti ne prestaju tu.

Jedna od najistaknutijih karakteristika kantariona je njegova sposobnost da poboljša raspoloženje i smanji simptome depresije. Aktivni sastojak u kantarionu, hypericin, deluje na neurotransmitere u mozgu, kao što su serotonin i dopamin, što može pomoći u stabilizaciji raspoloženja i smanjenju osjećaja tjeskobe i depresije.

Prirodno rješenje za anksioznost

Kantarion takođe može biti koristan u upravljanju anksioznošću. Njegovo umirujuće dejstvo može pomoći u smanjenju simptoma stresa i nervoze, pružajući prirodan način za opuštanje i mentalnu ravnotežu.

Podrška zdravlju kože

Pored svojih antidepresivnih svojstava, kantarion se koristi i za liječenje različitih kožnih problema. Njegovo ulje može biti korisno u ublažavanju manjih opekotina, posjekotina i upala, zahvaljujući svojim protuupalnim i antibakterijskim svojstvima.

Upotreba i sigurnost

Kantarion je dostupan u različitim oblicima, uključujući kapsule, čajeve i tinkture. Međutim, važno je koristiti ga pod nadzorom stručnjaka, jer može interagovati s nekim lijekovima, uključujući antidepresive, antikoagulanse i kontraceptive. Prije nego što započnete bilo kakvu terapiju kantarionom, konsultujte se sa ljekarom kako biste osigurali da je bezbjedan za vaš specifičan slučaj.