
Maline (lat. Rubus idaeus) sadrže visok nivo polifenola, posebno elagične kiseline i antocijanina, koji imaju snažno protuupalno i antioksidativno djelovanje.
Kliničko istraživanje objavljeno u časopisu Journal of Pain Research (2022) pokazalo je da svakodnevna konzumacija ekstrakta crvenih malina tokom 8 sedmica smanjuje intenzitet boli za 20–30% kod ispitanika s perifernom neuropatijom.
Štite živce
Antocijanini djeluju na inhibiciju enzima ciklooksigenaze (COX-2), slično kao nesteroidni protuupalni lijekovi (NSAR), ali bez gastrointestinalnih nuspojava. Flavonoidi iz malina poboljšavaju mikrocirkulaciju, što može olakšati tegobe kod bolnih i umornih nogu, posebno kod osoba koje pate od hronične venske insuficijencije.
Prema Američkom institutu za ishranu i zdravlje (NIH), maline su prirodni izvor resveratrola, biljnog spoja koji se povezuje s neuroprotektivnim efektom.
Istraživanja Univerziteta Oregon (2021) istaknula su da redovna konzumacija bobičastog voća može imati preventivni uticaj na oksidativni stres u perifernim živcima, što je jedan od ključnih mehanizama nastanka neuropatske boli.
Maline se ne mogu koristiti kao zamjena za analgetike u ozbiljnim stanjima, ali predstavljaju vrijedan dodatak ishrani kod osoba s blagim do umjerenim bolovima u nogama.
Kao dio antiinflamatornog režima ishrane, njihova uloga može biti i nutritivna i terapijska.