Pazite na med: Greške koje mogu učiniti ovu prirodnu slasticu opasnom
Med je mnogima omiljeni dodatak čaju, ali stručnjaci upozoravaju da ovaj prirodni slatkiš može postati štetan ako ga ne konzumiramo pravilno.
Med je poznat po svojim ljekovitim svojstvima, ali prekomjerna konzumacija može dovesti do ozbiljnih problema, pogotovo kod osoba koje pate od određenih bolesti. Preporučuje se da zdravi ljudi ne unose više od dvije do tri kašike meda dnevno, dok bi osobe s dijabetesom, prekomjernom težinom ili visokim krvnim pritiskom trebale ograničiti unos na jednu kašiku.
Razgradnja šećera
Jedna od najvećih grešaka je stavljanje meda u vrući čaj. Naime, kada se med doda u ključalu vodu, gubi svoja korisna svojstva i stvara štetne tvari. Stručnjaci upozoravaju da se med ne smije stavljati u tekućinu koja je toplija od 40°C.
Na visokim temperaturama, med proizvodi hidroksimetilfurfural (HMF), koji nastaje razgradnjom šećera u medu. Ova tvar, iako u malim količinama nije opasna, postaje štetna ako se med pregrije ili nepravilno .
Stoga, kako biste uživali u svim benefitima meda, preporučuje se da ga dodate tek kad se čaj ohladi na mlaku temperaturu. Tako ćete sačuvati njegovu nutritivnu vrijednost i izbjeći potencijalne zdravstvene rizike.