Evo kako se priprema

Poljska preslica se bere ljeti, a njen čaj nudi mnogobrojne blagodati

Autor: ČuvajZdravlje.ba
Poljska preslica se bere ljeti, a njen čaj nudi mnogobrojne blagodati
Foto: Ilustracija

Poljska preslica je biljka koja je dugo poznata po svojim ljekovitim svojstvima. Bere se tokom ljeta i suši za pripremu čaja koji ima širok spektar zdravstvenih koristi. Ovaj čaj je poznat po svojim diuretičkim svojstvima, jačanju kostiju, kose i noktiju, kao i snižavanju holesterola.

Kako pripremiti čaj od poljske preslice?

Sastojci

  • Suha poljska preslica (oko 1-2 žličice po šalici vode)
  • Voda

Upute

Zagrijte vodu do vrenja. U šoljicu stavite suhu poljsku preslicu. Prelijte vrućom vodom preko poljske preslice. Pokrijte šoljicu i ostavite da se namakne oko 5-10 minuta. Procijedite čaj i po želji zasladite medom ili dodajte limun za dodatni okus.

Kako uživati u čaju od poljske preslice?

Pijte jednu ili dvije šoljice čaja dnevno kako biste iskusili njegove zdravstvene koristi.

Možete ga piti toplog ili hladnog, ovisno o vašim preferencijama.

Budite dosljedni u konzumaciji kako biste postigli najbolje rezultate.

Zdravstvene koristi čaja od poljske preslice

Diuretički učinak

Čaj od poljske preslice poznat je po svojim diuretičkim svojstvima, što znači da potiče izlučivanje viška tekućine iz tijela. To može biti korisno za osobe koje pate od zadržavanja vode ili imaju problema s bubrezima.

Jača kosti

Poljska preslica bogata je mineralima poput silicija i kalcija, koji su ključni za zdravlje kostiju. Redovna konzumacija čaja od poljske preslice može pomoći u jačanju kostiju i sprječavanju osteoporoze.

Jača kosu i nokte

Silicij prisutan u poljskoj preslici igra važnu ulogu u održavanju zdrave kose, kože i noktiju. Konzumacija čaja od poljske preslice može doprinijeti jačanju kose i noktiju te poboljšati opće zdravlje kože.

Snižava holesterol

Neki naučnici sugerišu da poljska preslica može pomoći u snižavanju nivoa holesterola u krvi. Redovna konzumacija čaja od poljske preslice može doprinijeti održavanju zdravog holesterola i smanjenju rizika od srčanih bolesti.