Prirodni lijek

Prednosti čestog konzumiranja kelja

Autor: ČuvajZdravlje.ba
Prednosti čestog konzumiranja kelja
Foto: Ilustracija

Sok od kelja te njegovi listovi koristili su se još u antičko doba u liječenju raznih tegoba, od konstipacije do otečenosti. I danas su oblozi od kelja vrlo popularni.

Kad spominjemo kelj, najprije pomislimo na ukusno jelo, ali ova biljka skriva veliku medicinsku vrijednost. Riječ je o jednoj od najstarijih povrtnih biljaka raširenoj širom svijeta.

Široka primjena

Koristio se je još u antičkom dobu kao sok koji je pomagao:

  • pri konstipaciji (laksativ), 
  • kao antidot  kod trovanja gljivama te
  • za liječenje glavobolje.

Listovi su se koristili kod:

  • otečenih nogu,
  • reumatizma,
  • kolika i dr.

Bogat nutritivni sastav

Analize hemijskog sastava kelja otkrile su prisutnost 63 različita metabolita. Većina istraživanja usmjerena je na proučavanje glukozinolata i polifenola te njihov potencijal u prevenciji i liječenju raka. Kelj je izuzetno bogat vitaminima A i C, te mineralima poput bakra i mangana. Osim toga, kelj je izvor vitamina B6, B1 i E, te minerala kao što su kalcij, kalij i željezo. Dijetna vlakna i omega-3 masne kiseline također se nalaze u značajnim količinama u kelju, čineći ga izvorom energije.

Oblozi od kelja

Kelj je u obliku obloga koristan za ublažavanje: 

  • oteklina,
  • upala,
  • reumatskih bolova i
  • zubobolje.

Koristi se i u bržem zacjeljivanju ozlijeđene kože, pomaže u liječenju herpes zostera, a oblozi se preporučuju i oboljelima od bronhitisa i astme, piše Adiva.