'Trčiš kao curica '

Raditi nešto ‘kao žensko’ nije uvreda, naprotiv...

Autor: ČuvajZdravlje.ba
Raditi nešto ‘kao žensko’ nije uvreda, naprotiv...
FOTO: Shutterstock

Menstruacija je dugo bila tabu tema, a uvrede poput "ponašaš se kao curica" samo dodatno stigmatiziraju prirodni proces koji je dio ženskog tijela. Vrijeme je da prihvatimo menstruaciju i ne skrivamo je.

Mnoge žene se često izgovaraju na bolove ili umor umjesto da otvoreno kažu da imaju menstruaciju. Taj osjećaj sramote nas sprječava da budemo nježne prema sebi.

Umanjujemo to što je dio nas i našeg ženskog, odbacujemo i skrivamo jer su nas učili da je to nešto čega se treba sramiti.  

Mislimo da je nepristojno reći “imam menstruaciju”. To je ekvivalent tome kao da je nepristojno biti žensko, a opet, ponekad me obuzme baš taj osjećaj.  

Trčiš kao curica. 

Ponašaš se kao žensko.

Često se upućuje kao uvreda.

Dok u stvarnosti, teret koji žene mogu podnijeti je nezamisliv. Stalno u hormonskim promjenama, stalno u dokazivanju da možemo sve što se traži od nas pa i više, ispadamo frustrirane, živčane, ljute, a zapravo su u pitanju emocije kakve bi imala svaka osoba da se mora nositi s toliko stvari odjednom.  

Menstrualni ciklus ima četiri faze: menstrualnu, folikularnu, ovulacijsku i lutealnu, a svaka faza donosi različite hormonske promjene koje utječu na tijelo, energiju i raspoloženje, piše ordinacija.hr

Menstrualna faza (1. – 5. dan): Odbacivanje sluznice maternice. Preporučuju se lagane aktivnosti poput joge i šetnje.
Folikularna faza (6. – 14. dan): Tijelo se priprema za ovulaciju. Idealno vrijeme za trening snage i visokointenzivne aktivnosti.
Ovulacijska faza (14. – 16. dan): Vrhuncu hormona, maksimalna energija. Preporučuju se vježbe snage i HIIT.
Lutealna faza (17. – 28. dan): Hormonalne oscilacije i PMS simptomi. Umjereni trening i aktivnosti poput pilatesa i joge su najbolje.
Razumijevanje ovih faza može pomoći ženama da bolje planiraju aktivnosti i brinu o svom tijelu. Prigrlite svoju ženstvenost, menstruaciju i emocionalnu kompleksnost. Osvještavanje i promjena unutarnjeg monologa ključni su za prihvaćanje vlastitog tijela.