Osam tjelesnih znakova koje ne trebate ignorisati

Ako vaše obrve postaju rjeđe, idite liječniku, jer to može ukazivati na problem sa štitnom žlijezdom te se mora tretirati na vrijeme. S druge strane, može biti da je riječ o starosti, kada se javlja i gubitak kose. U svakom slučaju se savjetuje odlazak liječniku.

Svrab može biti znak dijabetesa, ali prije bilo kakvih zaključaka je potrebno provjeriti mjesto ili mjesta na koži na kojima s ejavlja svrab. To može biti rezultat ujeda insekta ili neka alergijska reakcija. Ako se problem nastavi i postane nesnosan, posjetite ljekara.

Iznenadan gubitak tjelesne težine se ne smije ignorisati. Eksperti tvrde da prevelike promjene težine mogu biti uzrok mnogih bolesti, a ljekar će saznati o čemu se zapravo radi.

Roza stopala i naborana koža također mogu biti znak bolesti, odnosno metaboličkog problema koji bi mogao biti dijabetes. Konsultacija ljekara i provjera šećera u krvi su obavezni.

Otekli prsti mogu biti znak psorijatičnog artritisa, a ako primijetite oticanje stopala, svrab ili iritaciju, posjetite ljekara.

Iznenadan gubitak apetita može ukazivati na poremećaj metabolizma. Ako to prati kiseli refluks, onda možda imate gastroezofagealni refluks.

Velike promjene raspoloženja, osjetljivost, ljutnja ili pretjerana radost mogu biti znak mentalnog problema. Ako vaše raspoloženje brzo varira između sretnog i tužnog bez razloga, to može biti pokazatelj depresije. Konsultujte profesionalca kako bi se ustanovio pravi uzrok.

Kleptomanija je poremećaj kontrole nagona, odnosno nesposobnost suzdržavanja od nekog nagona ili poriva opasnog za osobu ili druge. Osjeća se potreba za krađom bez ikakve potrebe. To može biti pokazatelj demencije te se trebate konsultovati s liječnikom jer može dovesti do ozbiljnih zdravstvenih i duševnih problema.

Čuvajzdravlje.ba / Klix