Ovo je povrće i voće na kojem vjerovatno nema pesticida

Pazite na povrće i voće, puno je ostataka pesticida. Svako malo se ta alarmantna rečenica pojavi u stranim, a potom i našim medijima.

No, rijetko se kada navede da postoji voće i povrće koje se rijetko ili nikako ne prska ili ako se i prska, onda na kori i unutrašnjosti tog voća – u većini uzoraka – nisu pronađeni ostaci pesticida.

Prema raznim američkim agencijama, Ministarstvu poljoprivrede te nezavisnim laboratorijima koji su ispitivali razne namirnice, dolje nabrojano voće i povrće ne trebate kupovati u eko-prodavnicama jer je dokazano da na sebi (u većini slučajeva) nema štetnih sastojaka.

Može li se ova lista, skrojena u Americi, primijeniti i na EU? Pojedini stručnjaci kažu da može, dok se drugi ne slažu, ali samo u pogledu liste “najzatrovanijeg” voća, navodeći da je Amerika puno “otvorenija” prema pesticidima od Evrope, piše Slobodna Dalmacija.

No, ipak napominju da dolje navedeno “zdravo” voće i povrće, ako je zdravo u SAD-u, onda je vjerojatno zdravo i u EU čija poljoprivreda navodno koristi manje pesticida.

Voće i povrće na kojem navodno nema ostataka pesticida uključuje šparoge, ananas, kupus, dinju, mrkvu, patlidžan, grejp, kivi i crveni luk.

Od ostalog voća i povrća koje je bez pesticida navode se gljive, papaja, mango, avokado, kukuruz, grašak i slatki krompir batat.

Čuvajzdravlje.ba