Par savjeta kako postati fit kod kuće

Zdravo tijelo, zdrav duh!

Početak pandemije obilježio je šišanje kod kuće, ali i vježbanje. I dok svoju kosu sada ipak sređujemo kod frizera, na fitness polju nam se otvorilo mnoštvo vidika. Uz online fitness treninge, opremu za vježbanje te mogućnost rekreacije u obližnjem parku – mogućnosti su brojne. Neovisno o tome želite li uštedjeti, introvertirani ste ili vam se raspored stalno mijenja, razlozi za vježbanje kod kuće su brojni. No baš zato što ne morate imati određeni plan treninga koji vam inače zadaje raspored u teretani, može se dogoditi da svaki dan kažete da kreće “od sutra”. Kako biste to spriječili, evo par savjeta.

Kreirajte vlastiti plan
Ovo možda zvuči jednostavno, ali možda i nije. Imate li djecu po koju idete u vrtić? Školu stranog jezika? Neke dane morate ranije na posao? Sve su to razlozi zbog kojih biste mogli izbjeći svoj dnevni trening kod kuće (ili blizu svoga doma). Zapišite sve svoje obveze i kreirajte plan vježbanja ovisno o tome koliko ste u kondiciji. Ako počinjete, dovoljno je triput do četiri puta tjedno, s pauzama između.

Izbjegavajte automobil
Dio dnevnog treninga možete “odraditi” hodajući. Prema nekim općenitim pravilima, potrebno je hodati sat vremena dnevno. Hodanje je odlično jer izbjegavate ozljede, zdravo je, korisno i zahtijeva samo udobne tenisice. Nakon svake šetnje (može to biti i brzo hodanje) pijte puno vode, dišite i jedite obroke s količinom proteina. Protein će uspješno zaštititi vašu tjelesnu građu od obnavljanja masnoća.

Isprobavajte razne vrste vježbi
Odaberite fitness program u kojem samo uživate i nemojte se voditi za trendovima. Jedan dan isprobajte kardio, drugi dan boks, treći dan pilates! Ljepota u vježbanju kod kuće je u tome da možete raditi što god hoćete dokle god ste “u muvingu”. Pročitajte više: Kako odabrati najbolji online trening otkrile su nam tri hrvatske trenerice

Kontrolirajte porcije
Bez obzira na to koliko vas želja tjera na to da otvorite svoju “slatku ladicu”, držite se nekih pravila. Ako jedete slatko, jedite ga umjereno. Unesite više voća i povrća, kao i proteina. Osim mršavljenja, bit ćete raspoloženiji, budniji i s boljom probavom! Pročitajte više: Ovo je odličan, jednostavan i brzi zalogaj prije treninga

Dovoljno spavajte
Ne možemo dovoljno naglasiti koliko je važno napuniti tijelo energijom. Šest do osam sati sna očuvat će vašu tjelesnu građu tijekom cijelog dana, no ako vam se nakon dolaska kući počne jako spavati, odspavajte nakratko prije nego što počnete vježbati (u slučaju da vježbate nakon posla). Trebate odrijemati samo pola sata. Pomoći će vam se da ne ostanete budni kasnije noću. Ljudi koji drijemaju nisu lijeni, koliko god društvo kaže suprotno!

Radite uobičajene pauze
Uzmite česte pauze od dugotrajnog sjedanja ispred računala, mobitela ili sličnih statičnih ometala. Kao primjer, mogli biste uzeti nekoliko minuta opuštanja da manevrirate okolo kućom, pokušajte udahnuti malo zraka. Osim toga, možete popiti svježe cijeđeni sok ili uživati ​​bez ikakvih gadgeta na trosjedu. Moramo li napomenuti da biste trebali izbjegavati i vijesti?

Budite konstruktivni
Neophodno je uzeti u obzir vlastite želje za postavljanje ciljeva i održavanje optimizma dok ste na tom putu. Ako ostanete pozitivni, znat ćete da promjene kondicije ili vašeg tijela ne dolaze preko noći.

 

(Čuvajzdravlje.ba)