Pet razloga zbog kojih treba da jedemo tikvice

Korisni savjeti

Visoke temeprature sa sobom donose promjene u izboru voća i povrća na pijacama. Tako su nam se pojavile tikvice i ove proljećne sezone.

Tikvice su poznate kao ljetnje tikve, a iako se često nazivaju povrćem, botanički se klasifikuju kao voće. Javljaju se u nekoliko varijanti koje variraju u boji od tamnožute do tamnozelene. Dok tikve potiču iz Amerike, sorta tikvica je prvi put razvijena početkom 1800-ih u Italiji, piše Healthline.

Bogate su vitaminima, mineralima i drugim korisnim biljnim jedinjenjima. Kuvane tikvice su posebno bogate vitaminom A.

Bogate antioksidansima

Tikvice su bogate antioksidansima. To su korisna biljna jedinjenja koja pomažu u zaštiti vašeg tijela od oštećenja slobodnih radikala. Karotenoidi, kao što su lutein, zeaksantin i beta-karoten su posebno bogati u tikvicama. Oni mogu da budu od velike koristi za naše oči, kožu i srce.

Doprinose zdravom varenju

Tikvice mogu da podstaknu zdravo varenje na nekoliko načina. Za početak su bogate vodom, a takođe sadrže i rastvorljiva i nerastvorljiva vlakna. Nerastvorljiva vlakna pomažu da se hrana lakše kreće kroz crijeva, dodatno smanjujući rizik od zatvora. Rastvorljiva vlakna hrane korisne bakterije koje žive u vašim crijevima.

Nivo šećera u krvi

Tikvice mogu da pomognu u smanjenju nivoa šećera u krvi kod ljudi sa dijabetesom tipa 2. Sa 3 grama ugljenih hidrata na 232 grama, tikvice predstavljaju odličnu alternativu tjestenini sa malo ugljenih hidrata za one koji žele da smanje unos šećera. Dijeta sa niskim sadržajem ugljenih hidrata može značajno da smanji nivo šećera u krvi i insulina.

Bogate vitaminom C i beta-karotenom

Tikvice su bogate vitaminom C i beta-karotenom što je važno za zdravlje očiju. Takođe sadrže antioksidante lutein i zeaksantin. Istraživanja pokazuju da se ovi antioksidansi akumuliraju u mrežnjači poboljšavajući vid i smanjujući rizik od očnih bolesti.

Dijete

Letnje tikve su bogate vodom i imaju nisku gustinu kalorija što može da pomogne da se osjećate sitim. Sadržaj vlakana može da smanji glad.

(Čuvajzdravlje.ba)