Plavo svjetlo s ekrana loše utiče na kožu

Znate li da plavo svjetlo na mobilnim telefonima uništava vaš ten?

Plavo svjetlo s vašeg mobilnog telefona, laptopa i drugih uređaja može uzrokovati oštećenja, prerano starenje i hiperpigmentaciju kože. Prema riječima stručnjaka, vrijeme koje tokom dana provedemo ispred različitih ekrana može drastično uticati na zdravlje kože.

Od mobilnog telefona do stonih računara, samo razmislite koliko vremena provedete uz neku vrstu ekrana koji emituje plavo svjetlo – većina cijeli dan. Plavo svjetlo inače je poznato kao visokoenergetska vidljiva svjetlost, piše britanski “Sun”. Ona jako šteti ljudskoj koži, a u istraživanju koje je proveo magazin “Glamour” čak 79 odsto ispitanika izjasnilo se da provjerava mobilne telefone čak i prije spavanja.

Uz to 28 odsto ispitanika će posegnuti za mobilnim telefonom u zadnjih pet minuta prije spavanja i više od polovine ispitanih će provjeriti novosti na telefonu u roku od 15 minuta od buđenja.

Prema riječima dr Sviti Raiae, portparolke Udruženja dermatologa Britanije, svjetlo s ekrana može izazvati probleme s pigmentacijom. Plavo svjetlo može uticati na starenje vaše kože, pa ćete se činiti starijima nego što stvarno jeste. To se često vidi kod ljudi s tamnijom kožom, objasnila je ona.

Teorija da plavo svjetlo prodire dublje u kožu od UV zraka pokazala se poprilično istinitom. Trenutno se sprovodi istraživanje i koliki je stvarni učinak plavog svjetla na kožu, objašnjava ona.

Taj učinak podstakao je nekoliko kozmetičkih brendova da pokrenu posebne linije proizvoda za kožu, čiji zadatak je da se bore protiv uticaja plavog svjetla.

Vidljiva svjetlost, posebno u plavoj talasnoj dužini, postala je top tema u vezi sa njegom kože, budući da je sve više dokaza koji podupiru doprinos plavog svjetla foto-starenju, uključujući raniju pojavu bora, pogoršanje opšteg stanja kože i hiperpigmentaciju, izjavila je ove godine dermatolog i klinička asistentkinja na Univerzitetu u Njujorku Šari Marchbejn za američki magazin o ljepoti “Allure”.

“Žene u ranim dvadesetima dolaze kod mene s povećanom pigmentacijom lica. Kad pogledam u čekaonicu, sve te žene sjede zureći u mobilne telefone. Budući da se ova ubrzana hiperpigmentacija ne razvija proporcionalno njihovim sunčanim oštećenjem, sigurni smo da to ne može biti posljedica UV zračenja, objasnio je doktor Engelman, dermatolog konsultant za kozmetičku kuću “Elizabeth Arden”.

Dio stručnjaka preporučuje uključivanja uređaja na noćni način rada kako bi se izbjegla plava svjetlost, a ako se borite s aknama, prebacivanje na hands-free upravljanje moglo bi smanjiti upale na vašem licu. Akne na jednom obrazu mogu biti povezane s upotrebom mobilnog telefona, jer prljava površina ekrana, kombinovana s toplinom i vlagom, može podstaći jači rad lojnih žlijezda, objasnila je doktorica Anjali Mahato, autorka bestselera “The Skincare Bible”.

Ako to nije dovoljno zastrašujuće, dio stručnjaka tvrdi da pretjerano izlaganje ekranima može rezultirati i promjenom oblika lica.

 

(NN)