Preporuke za treniranje u vanjskim uvjetima tokom sezone alergija

Vanjski faktori kao što su polen i vjetar mogu zaista podstaknuti ove simptome i dovesti do toga da se ne osjećate dobro.

Slijedi deset savjeta o tome kako da izvučete maksimum iz vašeg trčanja na otvorenom i kako da izbjegnete alergijske reakcije na pravi način.

Pažljivo birajte rutu za trčanje

Možda ćete otkriti da ste na određenu vrstu biljaka u vašem lokalnom parku gdje vježbate posebno osjetljivi tokom sezone alergija. Morate imati na umu da vaš imunološki sistem može biti narušen djelovanjem različitih vrsta polena. Probajte promijeniti rutu i krajolik kako biste izbjegli ove okidače alergijskih reakcija.

Zaštitite se od vjetra

Iako ćete u većini tekstova pročitati da treba izbjegavati trčanje vani kada je izuzetno vjetrovito, vjetar je zapravo teško izbjeći. Zaštitite se od vjetra tako što ćete ulagati u preparate za svoju kožu i tako što ćete nositi komad tkanine oko vrata i usta kako biste ograničili udisanje polena.

Odmorite se

Kada vaš imunološki sistem oslabi ili kada se jednostavno osjećate veoma umorno, vaše tijelo je tada podložno da reagira na alergene. Slušajte svoje tijelo i budite spremni preskočiti vašu dnevnu rutinu trčanja.

Budite fleksibilni s treninzima

Ako su vaše alergije teške, a koncentracija polena u zraku visoka, budite spremni da promijenite vrijeme trčanja ili da taj dan potpuno preskočite vježbanje.

Istuširajte se nakon vježbanja

Pokušajte da se istuširate odmah nakon trčanja, jer ćete time smanjiti rizik od unosa polena u organizam, koji ste unijeli iz vanjske sredine na svojoj koži.

Pokrijte glavu

Nošenje kape ne štiti vas samo od prekomjernog izlaganja suncu, već pomaže i da izbjegnete da polen i prašina ostanu zarobljeni u vašoj kosi, tvrdi alergolog Max Wiseberg.

Poboljšajte imunološki sistem

Uključite dosta svježeg voća i povrća u svoju ishranu, ograničite unos alkohola i nezdrave hrane te se pobrinite da dovoljno spavate tokom noći. Ovo su sve načini na koje možete poboljšati svoj imuni sistem.

Uzimanje antihistaminika

Vašem antihistaminskom lijeku treba vremena da počne djelovati pa ga uzmite nekoliko sati prije trčanja.

Pumpica

Ukoliko često osjećate napade astme, ponesite inhalator na trčanje i držite ga sa sobom tokom trčanja, posebno ako trčite sami. Iako je vaša astma pod kontrolom, alergeni povećavaju rizik od napada.

Vazelin

Iako može zvučati smiješno, nanesite tanak sloj vazelina oko nozdrva kako biste onemogućili udisanje polena. U ovom slučaju on će ostati na koži oko nosa, prenosi Health24.

Čuvajzdravlje.ba / Klix