U porastu vrste karcinoma koje se povezuju s pretilošću

Stope šest vrsta karcinoma koji su povezuju s pretilošću porasle su od 1995. do 2014. godine, kod osoba od 29 do 45 godina, pokazuje istraživanje objavljeno u časopisu Lancet Public Health. U porastu je rak krvi, karcinom debelog crijeva, karcinom endometrija, žući, bubrega i gušterače.

Ahmedin Jemal, potpredsjednik Istraživačkog programa za nadzor i zdravstvene usluge za American Cancer Society, istakao je da se rizik od raka povećava kod mlađih osoba.

“Polovina karcinoma povezana je s pretilošću i u postepenom je porastu kod osoba u mlađoj dobi”, rekao je koautor istraživanja, prenosi CNN.

Iako većina karcinoma pogađa starije osobe, najjači porast primijećen je kod mlađih dobnih skupina. Karcinom pankreasa, kao najbolji primjer, u dobnoj skupini od 45 do 49 godina porastao je 0,77 posto, u dobi od 30 do 34 za 2,47 posto, u dobi od 25 do 29 godina rast je 4,34 posto.

Karcinom bubrega ima najveći godišnji rast od 6,23 posto. Dok neki karcinomi imaju posve jasan uzrok kao pušenje kod karcinoma pluća ili HPV za karcinom cerviksa, na druge utječe genetika i način života.

Višak kilograma je jedan od faktora koji imaju najveći utjecaj. Prekomjerna težina povezana je s 40 posto slučajeva karcinoma u Americi i često predstavlja rizični faktor kod najčešćih karcinoma kao karcinoma dojke, karcinoma jajnika i jetre kao i karcinoma spomenutih u najnovijem istraživanju.

Pretilost može poticati nastanak karcinoma na nekoliko načina. Može pojačavati upalu koja je rizični faktor za veliki broj kroničnih bolesti i utvrđeno je da hrani rast tumorskih stanica.

Čuvajzdravlje.ba / Klix