Zašto su muškarci daleko više pogođeni virusom korona od žena

Muškarci su daleko više pogođeni virusom korona od žena – u SAD je umrlo dvostruko više muškaraca od žena, a u Evropi čak 69 odsto žrtava virusa su muškarci, navodi BBC.

Grupa istraživača, pod vodstvom Eni Purdi sa Univerziteta u Londonu, napravila je mapu polnih razlika u raznim zemljama tokom rada na otkrivanju uzroka veće smrtnosti od virusa korona među muškarcima.

Jedna od teorija koje objašnjavaju veću mušku podložnost virusu jeste procjena da je imunološki sistem žena snažniji.

Filip Gulder, profesor imunologije sa Oksforda, smatra da je imunološki odgovor na infekcije obično agresivniji i efikasniji kod žena nego kod muškaraca.

Djelimičan razlog je taj što žene imaju dva X hromozoma, dok muškarci imaju samo jedan, što je kod virusa korona važno.

“Protein pomoću kog se virusi kao što je korona otkrivaju kodiran je na X hromozomu. Kao rezultat toga, ovaj protein u mnogim imunološkim ćelijama žena nalazi se u dvostrukim dozama u poređenju sa muškarcima”, navodi Gulder.

Druga mogućnost većeg imuniteta kod žena tiče se konzumacije duhana.

Muškarci više puše, a to utiče na nivo raznih bolesti, poput bolesti srca, hroničnih plućnih bolesti i raka. Te bolesti imaju ogroman uticaj na ishod infekcija poput virusa korona.

To je posebno izraženo u Kini u kojoj puši 50 odsto muškaraca u ukupnoj muškoj populaciji i samo pet odsto žena u ukupnoj ženskoj.

Mnogi ekonomisti upozoravaju da u recesijama, poput ove izazvane virusom korona, slabije prolaze muškarci, koji češće ostaju bez pošto rade u industrijama koje su vezane za ekonomske cikluse, poput građevine i proizvodnje.

Nasuprot tome, žene dominiraju industrijama koje nisu vezane za takve cikluse, kao što su zdravstvo i obrazovanje.

(Cuvajzdravlje.ba)