Ovo su simptomi

Bolest jetre može uzrokovati i oštećenje vida

Autor: ČuvajZdravlje.ba
Bolest jetre može uzrokovati i oštećenje vida
Foto: Ilustracija

Bolest kod koje se masnoća nakuplja u jetrenim ćelijama naziva se epidemijom 21. stoljeća. Pogađa približno 20 do 33 posto odraslih u svijetu. Prema riječima doktora, bolest masne jetre najčešće se javlja zbog visokokalorične prehrane, učestale konzumacije kolača, peciva, bombona, džemova, marmelada, slatkih pića, svježe cijeđenih sokova i slatkog voća.

Riječ je o stanju koje može uzrokovati ozbiljno oštećenje jetre. U početnim stadijima, često se ne manifestira nikakvim simptomima i može godinama proći nezapaženo. Međutim, što dulje ne uočavamo stanje, jetra postaje sve oštećenija. Najčešće se otkriva ultrazvukom, CT-om ili magnetskom rezonancom trbušne šupljine.

S vremenom oboljeli će moći uočiti neke simptome koji upozoravaju na bolest. Pacijenti se često osjećaju umorno, pojavljuje se opća slabost, mučnina i bol u gornjem desnom dijelu abdomena. Gubitak apetita također je čest znak. 
Ako osoba nekoliko godina boluje od nealkoholne masne bolesti jetre, može je boljeti srce. To se događa zbog nakupljanja masti u jetri što uzrokuje pritisak na srce.

Doktori također upozoravaju da se zbog ove bolesti pacijentu može pogoršati vid. Bolest obično uzrokuje pad razine vitamina A koji je vrlo važan za oči. To se događa zbog činjenice da jetra ne proizvodi dovoljno žuči. Još neke moguće posljedice nealkoholne bolesti jetre su hiperkolesterolemija i osteoporoza.

Bolest masne jetre vodeći je uzrok hronične bolesti jetre, ciroze i raka jetre te važan faktor rizika za dijabetes tipa 2 i kardiovaskularne bolesti. Nju ne mora uopće uzrokovati konzumacija alkohola. Ako se ne liječi, bolest masne jetre može rezultirati cirozom, zatajenjem jetre, rakom, pa čak i smrću.