Mjerenje plućne funkcije

Evo kako se pripremiti za spirometriju

Autor: ČuvajZdravlje.ba
Evo kako se pripremiti za spirometriju
Foto: Ilustracija

Spirometrija je često korištena te nezamjenjiva tehnika za procjenu plućne funkcije, uključujući volumen pluća i brzinu protoka zraka tokom udisaja i izdisaja. Posebno je korisna u dijagnosticiranju i praćenju stanja osoba s astmom, KOPB-om i drugim plućnim bolestima.

Doktor vas može uputiti na ovaj test ako imate poteškoće s disanjem, osjećate nedostatak zraka ili imate kašalj. Spirometrija pomaže u utvrđivanju da li vaša pluća funkcionišu na očekivanom nivou i u dijagnosticiranju različitih plućnih bolesti i stanja disajnih puteva, uključujući astmu, hroničnu opstruktivnu plućnu bolest (KOPB), cističnu fibrozu ili plućnu fibrozu.

Osim toga, spirometrija može pomoći u procjeni kapaciteta pluća, promjenama tokom vremena uzrokovanim hroničnim plućnim bolestima, identificiranju ranih promjena u funkciji pluća te pomoći u donošenju odluka o liječenju. Također pomaže u otkrivanju suženja disajnih puteva, procjeni potrebe za inhalacijskim lijekovima te u prepoznavanju promjena u funkciji pluća uzrokovanih izloženošću određenim tvarima ili rizikom od respiratornih komplikacija prije operacije.

Spirometrija se može izvoditi u ordinaciji ili posebnom laboratoriju za ispitivanje plućne funkcije. Ovi testovi nisu bolni i obično se ponavljaju nekoliko puta radi tačnosti rezultata.

Kako se pripremiti za spirometriju?

Prije testiranja:

  • nosite široku odjeću koja vas neće stezati, odnosno otežavati disanje,
  • izbjegavajte obilne obroke,
  • svakako pratite upute liječnika o uzimanju lijekova, odnosno koje lijekove biste trebali normalno koristiti, a koje prije testiranja nećete uzeti,
  • nemojte pušiti najmanje šest sati prije testa te
  • barem pola sata prije testa nemojte izvoditi neku napornu vježbu.

Šta očekivati tokom testa?

Tokom spirometrije sjedit ćete uspravno. Na nos vam se stavlja kopča i dobit ćete usnik spojen na spirometrijski uređaj, odnosno spirometar. Čvrsto ćete oko njega stisnuti usne i od vas će se tražiti da udahnete što jače i dublje, a zatim izdahnete što jače i brže možete. Ovaj maksimalni napor je vrlo važan, a testiranje će se ponoviti najmanje tri puta kako bi se dobili najbolji rezultati.

Tehničar vam može dati i lijek koji će vam pomoći otvoriti disajne puteve, a zatim ponoviti test da se vidi hoće li lijek poboljšati vaše disanje.

Testiranje traje oko 30 do 45 minuta.