Kafa je omiljeni dio jutarnje rutine, ali jesi li se ikada zapitala kako mlijeko utječe na njene zdravstvene prednosti?
Kafa je bogata polifenolima, antioksidansima koji podržavaju zdravlje crijevnog mikrobioma i stanica. Međutim, kad se dodaju mliječni proizvodi poput mlijeka, vrhnja ili maslaca, polifenoli se vežu za proteine u mlijeku, što smanjuje njihov učinak.
Dok sama kafa može imati zaštitne učinke na zdravlje, mliječni proizvodi mogu umanjiti te blagodati. Osim toga, konzumacija visokomasnih mliječnih proizvoda može povećati rizik od određenih bolesti ako se konzumira u velikim količinama.
Mlijeko, vrhnje ili maslac imaju svojstvo vezanja uz polifenole, čime ih doslovno “blokiraju” i onemogućuju da ih crijevne bakterije iskoriste. To znači da dodavanje mlijeka smanjuje učinkovitost polifenola u kavi, slično kao što mliječna čokolada smanjuje blagotvorne učinke polifenola u kakau.
Ipak, manja količina mlijeka, poput obranog mlijeka, neće potpuno neutralizirati prednosti kave i može donijeti dodatne koristi poput kalcija i proteina. Ako tražiš alternativu, biljna mlijeka, poput bademovog ili kokosovog, imaju minimalan učinak na polifenole, dok neka, poput zobenog mlijeka, mogu imati sličan učinak kao mlijeko.
Za dodatnu korist, razmisli o začinima poput cimeta ili vanilije koji ne utječu na polifenole, ali poboljšavaju okus. Ako ipak želiš mlijeko, biraj opcije s manjim udjelom masnoće, poput obranog mlijeka, koje neće potpuno poništiti zdravstvene prednosti kave.